Jonathan Franzens roman Brudzone fra 1992 er ifølge forfatteren uretfærdigt overset. Det kan man kun give ham ret i. Den forrige Frihed rummer de samme fine kvaliteter, en vidunderlig fremstilling af mennesker, en betagende nærhed i formidlingen, men Brudzone har en særlig rigdom i gengivelsen af mennesker og miljøer i USA og en metaformættet bevidsthedsudvidende udtryksform, der ikke bare fortæller en historie men anbringer læseren i historien, så man selv kan leve med.
En enkelt plet på et ellers interessant værk, er en let træghed over romanens første godt 100 sider.

Den besynderligt følelseskolde familie Holland står i romanens centrum. Forældre og to børn: Eileen og Louis.
Et mindre jordskælv – og måske et vist alkoholforbrug – forårsager mormorens død. Eileen og Louis har kun mødt mormoren kortvarigt, men nu efterlader hun så sin datter 22 millioner dollars, og det giver krig på kniven i den nærmeste familie.
Samtidigt møder Louis seismologen Renée, hvilket får to følger. Dels forelsker de sig og de flytter sammen, og dels arbejder hun på en teori om induceret seismicitet og menneskeskabte jordskælv. Helt konkret har hun opdaget, at en bestemt kemivirksomheds affaldsstoffer anbringes, så de efter en tid kan skabe jordskælv. Påfaldende er Louis’ mor netop via sin arv blevet medindehaver af samme virksomhed, og hans kæreste og hans mor har derfor modsatrettede interesser. Renée går ihærdigt videre med sit projekt til trods for, at nogen vil gå langt for at forhindre hende i det.

Romanen byder på mange facetter af amerikansk historie og nutid. En særlig spændende karakter er præst og abortmodstander, der som en af Ibsens mere hykleriske figurer sætter lid til, at Gud beskytter hans bolig, skønt denne ligger, så den er særligt svag og udsat, hvis der skulle komme jordskælv.

Der er mulighed for at nyde dialoger, beskrivelser og et meget intrigerende syn på kvindefrigørelse, kvinden – og manden … et stumpt instrument, et elskeligt, men begrænset væsen …

Brudzone

Jonathan Franzen

Oversat af Mich Vraa
544 sider
Gyldendal
Udgivet: 17.10.2014