Gennemillustreret bog for de mindste om at have en autistisk bror

Clara står op midt om natten og finder sin bror siddende alene i stuen. Hun betragter ham, og han farer op og slår hende. Selvom Clara godt ved, at han ikke kan gøre for det, bliver hun alligevel ked af det. Hun plages af skyldfølelse og går hjemmefra ind i sin egen fantasiverden. Her oplever hun et lyst øjeblik med et træ og en fugl, inden hun kommer tilbage fra fantasilandet. Hendes bror er rolig, da hun kommer hjem, og forældrene har savnet hende. Så midlertidigt er alt godt igen.

I slutningen af bogen er der et kapitel: At have en bror eller søster med autisme, der forklarer, hvordan det er at være søskende til en autist. Der er råd til, hvor og hvordan forældrene kan gøre noget – for eksempel ved at afsætte alenetid til barnet og tale åbent om følelser og om problemer med autisme, og der er en forening, hvor børnene kan møde andre i samme situation.

Så langt, så godt. Der er flotte, sommetider lidt uhyggelige helsides illustrationer og flotte farver, men som oplæser er man næsten lige så meget på herrens mark som barnet, der ikke forstår brorens opførsel. Essensen er måske, at bogen slutter godt, at Clara kan føle sig tryg og elsket hos forældrene, og at broren er rolig igen.

Bogen beskæftiger sig med begreber fra det lille barns verden, familie, træ, fugl, båd, og den kan læses for meget små børn, omend det med volden og autismen vedbliver at være lidt ubegribeligt.

Anna Margrethe Kjærgaard

I samarbejde med Tina Holm Nyland

40 sider

Turbine

Udgivet: 22.01.2013

Børnebog