Karen Filskov har blandt andet været ophavsdame til bøgerne Hr. Gummihammer… og andre børnerim om kroppen og Spørg sommerfuglen. Om de to værker kan man sige, at de er for børn, og at de med deres vrøvlevers og fantasifulde ideer kan bruges i samtale med børn. I forbindelse med Bring en ting kigger man nok lidt længere efter formålet. For hvad er formålet med de nydelige figurdigte?

Hvert digt er formet med bogstaver som de ting de omtaler. Fingerhandsken har en tekst i midten og et ord for hver finger: fingerbøl, fingerspids, fingerfærdighed – ordet fingerbøl er relativt kort og passer til lillefingeren, mens det længste ord – fingerfærdighed udfylder langefingeren.

Nogle digte er mere filosofiske og rummer også en bid historie:

 

Nøgler skal bæres

Tæt                     ind

til kroppen som hos

romerne der smedede

småbitte nøgler som blev

båret som fingerringe men

i dag når

du putter

penge>

i din>

cyber->

space->

spare->

gris->

er din>

nøgle et>

tal.

v

 

Det æstetiske indtryk i bogen er bedre end forsøget her, men giver måske alligevel en ide om, hvad det er bogen beskriver.

Tingene virker tilfældigt valgt. Mobiltelefonen er med og benævnes menneskets bedste ven – skærmen er blank som et øje og stråler når du rører ved den. Der er også en lommeregner, en lommelygte, en amulet, en pengekat og et lommespejl. Bruges lommespejlet stadigvæk? I alt er der 24 ting fra hverdagen, men den tilhørende tekst handler ikke kun om hverdag. Ved drikkedunk bliver det ren poesi om kroppens floder hvor fuldriggere flodpramme og supertankere ligger for anker og lastes med vitaminer og hormoner som sejles ud ved højvande og går på grund ved lavvande

Et pænt indslag i en verden med mange ting. Måske sætter det noget i gang hos læseren?

Bring en ting

Karen Filskov

32 sider

Gyldendal

Udgivet: 10.08.2016

Birte Strandby