Praktisk guide til bonusforældre

Så længe begge forældre opfører sig ordentligt under og efter en skilsmisse, behøver der ikke at være særlige vanskeligheder for børnene. Men 30 – 40% af alle skilsmisser er enten problematiske eller direkte beskidte, og det betyder, at mange af skilsmissebørnene kæmper med forældrenes svigt, jalousi, smålighed, uansvarlighed og derfor har meget lidt overskud til at forholde sig til eventuelle nye bonusforældre. Ydermere kan det påvirke barnet voldsomt, at forælderen er forelsket, da forelskede mennesker basalt er selvoptagede, og det stjæler også af barnets tid med forælderen.

I et enkelt og forståeligt sprog guider Jesper Juul den nye bonusforælder i et hajfyldt farvand, hvor man ikke altid har de kræfter og den rummelighed der er nødvendig. Det vigtigste er måske erkendelsen af, at den basale kærlighed der er i en kernefamilie, ikke automatisk findes i en patchworkfamilie. Respekt og tilbageholdenhed er essentielt, når man mødes med partnerens børn, der jo uanset forelskelsens heftighed altid har førsteret til partneren.

Blandt de mange råd findes det, at man venter et par år med at flytte sammen, og der er forslag til, hvordan man kan markere egne grænser uden at krænke barnets. Til illustration af nogle af konfliktzonerne anvender Jesper Juul korrespondance fra sine erfaringer som familierådgiver.

Bogens sidste halvdel handler om Wolfgang og bonusdatter Katharina der begge har ført dagbog om det at være bonusfar/bonusdatter. Det er barske sager, men det ender godt, selv om en af Katharinas bemærkninger til Wolfgang er ‘Her er en person for meget, og det er dig.’

Siden laver hun ligefrem en syvpunktsplan mod Wolfgang, med blandt andet punkterne:

Overtag fjernbetjeningen, og giv den ikke fra dig.

Blokér altid badeværelset om morgenen.

Vis ham altid, hvor pinlig han er.

Trods voldsomme startvanskeligheder udvikler forholdet sig alligevel positivt. Wolfgang får lov til at hjælpe Katharina med skolearbejde, og siden kan han støtte hende i hendes uddannelse.

Tid er en vigtig faktor. Man skal ikke forvente landevindinger de første år, men i stedet være taknemmelig for at få lov til at smøre madpakke, gå til forældremøde, øse op ved middagsbordet. Det er vanskeligt at blive bonusforældre, men det kan lade sig gøre.

Bonusforældre

– muligheder og faldgruber

2. reviderede udgave

Jesper Juul

Teksten om Katharina og Wolfgang er skrevet af Wolfgang Krüger

208 sider

Akademisk Forlag

Udgivet: 2019

Birte Strandby