A.S. Byatt har udover noveller udgivet romanen Besættelse, der skabte hendes ry som en af verdens mest betydningsfulde forfattere – et ry som Børnenes bog fuldt ud bekræfter.

Romanen begynder i slutningen af det nittende århundrede med mødet mellem fattige Philiph Warren og drengen Tom, der kommer fra en enestående priviligeret verden i forhold til næsten enhver tidligere og senere tid og sted. Han og hans søskende bor i Todefright Cottage. Hans mor er børnebogsforfatter og hans far bankmand af profession ikke af interesse. Børnene får lov til at løbe frit rundt i skoven, og deres fantasier udfordres af eventyr, progressive og menneskelige værdier og af de spændende gæster, de modtager i hjemmet: Kunstnere, anarkister, pottemagere, suffragetter og filantroper. Samtidigt står børnenes opdragelse i kontrast til Viktoria-tidens krav til dannelse, eksempelvis spiser de sammen med de voksne og udtaler sig lige så frit.

Det er et rigt og detaljeret univers, og alene Byatts formidling af marionetteatrets forestillinger er betagende nærværende og fængslende og hendes beskrivelse af tiden som at være der selv. Næsten 20 børn – Tom og hans mange søskende, Philip og hans søster samt familiens og vennernes børn – følges i romanen, og der er ingen vanskeligheder med at huske nogen af børnene – eller af de voksne for den sags skyld, eller de begivenheder der finder sted.

Romanen indeholder også tragedie, og selv en rig barndom med plads til hele barnet giver ingen garanti for lykkelig udgang eller lyst til at overleve. Efter første verdenskrig mødes det tilbageblevne persongalleri igen og krøniken kan fortsætte med nyt håb og nye børn.

A. S. Byatt

Oversat af Claus Bech
667 sider
Gyldendal
Udgivet: 15.04.2010

Birte Strandby