Der vil altid være børn at passe på …

siger Ragna sidst i romanen, og dermed får hun taget toppen af tilværelsens frustrerende meningsløshed og besvarer mange af de spørgsmål, de kvindelige – og kun de kvindelige – hovedpersoner har i denne roman.

Det er en bog om mennesker. Romanen foregår over tre perioder i den fiktive by Hvium. Kvinderne slås for deres børn og sig selv og mændene kører ud på et sidespor – her psykisk terror og druk.
Solvej er romanens første hovedperson. Hun forlader mand og sin femårige datter for en elskers skyld, men flytter siden til Hvium for at genoprette kontakten til barnet. Hun kæmper sig vej fra ingenting og modvilje og sendes gang på gang til tælling. Manden der hjælper hende, er også manden der skader hende, men hun får styr på livet og opnår selvstændighed og retten til en almindelig, kedsommelig tilværelse.

Det er en fascinerende beskrivelse af livets gang i et genkendeligt lillebymiljø, men helt blottet for idyl. Selv Ragna der repræsenterer styrke og handlekraft lever et liv, hun ikke bryder sig om. Der er spænding på flere niveauer, eksempelvis ledsages Solvejs liv i skoven af en skræmmende uhygge, og for bogens unge par bliver det til et rent ‘Stormfulde højder’ med deres vellignende portrætter af Heathcliff og Cathy, der munder ud i et voldsomt brud mellem mor og datter. Romanens kvindelige skæbner hænger fint sammen, kun Manne skiller sig ud med sin langt større tragedie.

Mangefacetteret, fængslende roman der fint lader de store, ubesvarede spørgsmål skinne igennem hverdagens små og store hændelser og følelser.
Forfatter: Ida Jessen
320 sider
Forlag: Gyldendal
Udgivet: 25.08.2009

Birte Strandby