100-året for 1. verdenskrigs begyndelse går ikke upåagtet hen, heller ikke når det drejer sig om børnelitteratur. Bent Rasmussen har skrevet Mig og den døde fra Lützow, om Jes hvis far er gået i krig på tysk side, og John Boyne skriver i denne roman om Alfie fra London, hvis far til sorg for familien også melder sig i den samme krig.

Hvis man efter endt læsning stadig er i tvivl om, hvor hårdt børn rammes af fædrenes krigsførelse, kan man læse Soldater græder ikke af Jesper Nicolai Christiansen. Den handler ganske vist om en anden krig, men ofrene er de samme.

Alfie er fem år, da krigen begynder og formidlingen sker via hans tænksomme, begavede og samtidigt naive observationer. Hans far melder sig frivilligt trods protester fra hustru og mor. I begyndelsen er brevene fra faren fortrøstningsfulde, men det ændrer sig, og på et tidspunkt udebliver de. Alfie, der har oplevet at hans bedste ven er blevet deporteret, frygter for farens liv. Samtidigt insisterer han på at støtte sin mor, og han begynder at arbejde som skopudser på Kings Cross Station, mens hun er på arbejde – de dage, hvor han ikke har sine yndlingstimer i skolen. Senere opdager han, at hans far rent faktisk befinder sig på et nærliggende hospital indlagt med granatchok, og Alfie beslutter sig for løse problemerne på sin egen måde.

Det er en rørende bog med mange små billeder af livet i London og menneskerne i Alfies liv. Familiens nabo er militærnægter, og hans holdninger gør stort indtryk på barnet:

Men hvis jeg … slog en mand i hovedet med en hammer… så ville de sætte mig i fængsel for det. Men da jeg nægtede at tage til Frankrig og gøre det samme, satte de mig alligevel i fængsel.

Alfie er et forbløffende velformuleret barn, som det ofte er tilfældet i romaner med barnlige hovedpersoner.

John Boyne

Oversat af Nanna Gyldenkærne

256 sider

Høst & Søn

Udgivet: 31.10.2014

Målgruppe: 11+

Udkommer også som e-bog

Birte Strandby