Vi har ofte hørt, at med 10.00 intense øvetimer så skulle vi alle kunne svinge os op på geniets niveau. Den dårlige nyhed er, at det måske i virkeligheden kræver 20.000 timer. Den gode er, at det er muligt at blive bedre, hvis vi ikke tillader os at stivne i en fordom om, at vi ikke kan udvikle os.

Indledningsvist handler det om mindsettet: Er det fastlåst eller er det udviklende? Undgår man udfordringer eller søger man dem, og hvordan går det med at acceptere, at al læring kan være tungt i begyndelsen?

Ifølge de to forfattere, psykolog Susanne Bargmann og stemme- og performancetræner Ulrik Elholm, kan man ændre sit mindset og dermed gå i krig med opgaver, man ikke ellers ville angribe. I udvalgte kapitler følger vi Susanne Bargmanns stemme- og sangtræning til illustration af bogens teorier om, hvordan man arbejder med bevidst, målrettet træning.

Træningen indledes med at vurdere, på hvilket niveau man befinder sig, her kaldet Baseline. Derefter afdækkes mønstre. Sidder man fast i vanerne, og hvordan bryder man dem? Efterfølgende skal man sætte sig nogle mål, og derefter skal man lægge en plan. I den opskrift er der ikke noget nyt. Det er som den gamle vits der kørte i Time Managerens tid: Hvordan spiser man en elefant? Svar: En bid ad gangen.

Men det skader naturligvis ikke at blive mindet om mulighederne, og der er gode modeller og eksemplificeret viden i Bargmanns sangtræning. Ydermere gøres der meget ud af feedback og hvordan det bruges rigtigt. Alt i alt en anvendelig bog iført en del optimisme.

Susanne Bargmann og Ulrik Elholm

149 sider

Akademisk Forlag

Udgivet: 2016