Mills anden bog på dansk, og en roman der med rette kan nævnes i samme åndedrag som ‘Fahrenheit 451’ og Orwells ‘1984’, der også omtales flere gange.

Vi befinder os i et samfund skabt af angst. Frygten for terrorisme har fået paranoiaen frem over alt. Det betyder overvågningskameraer selv i klasseværelset, bogbrænding og omskrivning af historien. Big Brother benævnes symbol på en guddommelig kraft, og alle forældre får tilsendt pillerne God Adfærd, som kan anvendes på ungerne. Der er offentlige hængninger. Tortur anvendes ikke, i stedet praktiseres en afhøringsteknik med moderat fysisk pres, der kan gøre ret ondt.
Umiddelbart lyder det som et diktatur, men de frie markedskræfter huserer: Et slikfirma sponserer omskrivningen af ‘Fluernes Herre’, hvilket resulterer i en handling, der nok ville have overrasket forfatteren. ‘Forbandede Ungdom’ og Harry Potter er forbudte bøger. I protest mod bogcensuren opstår modstandsgruppen Ordets Magt – ikke terrorister men frihedskæmpere.

Stefan er den 16-årige hovedperson. Han er i kløerne på overvågningssamfundet, men også påvirket af sin far, der er boghandler. På grund af åbenmundethed havner Stefan på Institutionen og udsættes både for eksperimenter, hjernevask og hypnose, hvilket gør ham til potentiel morder. Det er hans kringlede vej til tankefrihed, der er romanens essens, og også her er 1984 forbilledet.

Blackout kan læses som en spændingsroman, men det er også et velkarikeret og skræmmende overbevisende billede på, hvor dårligt det kan gå et paranoidt demokrati. Hvilket ikke er så fjernt, når man oplever 300 mennesker tage skoene af i lufthavnen og overvejer sikkerhedsgarantien i det let absurde spørgsmål: Har du selv pakket din kuffert?

Sam Mills

Oversat af Nanna Gyldenkærne
308 sider
Høst & Søn
Udgivet: 06.08.2010

Birte Strandby