Så mange forskellige slags indhegning: Hvidt stakit. Elhegn. Pigtråd. Stripperstang. Ørkencamouflage. Smertestillende. Alderdomshjem. Hvad fanden er forskellen?

Tabet af den amerikanske drøm er her fremstillet som lyrisk roman. Med en retorik der røber Simone Felices musikalske baggrund og en omverden, der i foruroligende grad minder om de håbløshedens miljøer, man kan finde hos Steinbeck i En dejlig torsdag, Tortilla Flat og Erskine Caldwells Tobacco Road, præsenteres læseren for en særlig gruppe mennesker: Den unge veteran Black Jesus, der er hjemvendt fra krigen Irak, blind efter sammenstød med en bombe og mareridtsplaget efter traumatiske oplevelser. Hans mor, Debbie, der har et loppemarked og et forhold til den lokale sherif, hvis mor Bea ikke kan få udgangstilladelse fra plejehjemmet, fordi hun har røget og spillet hasard. Til denne spraglede blanding af personificeret mismod og vrede kommer en dag Gloria, der er stripper på flugt fra sin sindssyge kæreste. Han har banket hende og brækket hendes ene ben, angiveligt fordi han var jaloux på hendes mulige fremtid som danser. Gloria indlogerer sig hos Debbie og tilfører sine omgivelser et pust af optimisme. Med snarrådighed og mod gennemfører den lille gruppe et kup mod hverdagen og redder en udgang til Bea og aflad til Black Jesus.

Med rå humor beretter forfatteren om folkekarakteren i den lille by: Et gigantisk reklameskilt med The Marlboro Man bliver stillet op midt i byen til forargelse for byens borgere, indtil den lokale præst skyder reklameskiltet i smadder med en jagtriffel: Han trak først, den store satan.

Black Jesus

Poetisk og hårdt billede af livet for de ikke-privilegerede i dagens USA.
Simone Felice
Oversat af Valdemar Lund
196 sider
Forlaget Republik
Udgivet: Maj 2013

Birte Strandby