Børnebog oversat fra finsk til tysk. Bemærkelsesværdigt, da der i forvejen udgives mange børnebøger i Tyskland.

Som noget helt anderledes for børnebøger er denne inddelt i forskellige synsvinkler: Siri, Harri, Jalo og mange andre – alle børn af velfærdet og alle i forskellig alder. Det bliver til mange små beretninger om dagligdagens lege og pligter, om skole hos de ældste af børnene og om jalousi hos de mindste: Harri er lille, men har en lillebror Tarmo, som enten mor eller far ligger hos hver aften, når han skal sove, mens der ikke ligger en forældre ved siden af Harri – uretfærdigt. Lennart er nok bogens yngste og hans ordforråd er tilsvarende mindre og meget konkret.

Hvert barn beskriver en lille bid fra sig eget liv, hvadenten det drejer sig om fantasileg på trampolin, dinosaurer, tidlige ambitioner om violinspil, om at bo i et midlertidigt hjem og have en midlertidig hund, Batman og hvad der er hyppigst: Computer og mad. Det er som undertitlen antyder, en billedbog om at være hjemme – at være et sted – at være.

Illustrationerne er farverige og detaljerede i lighed med eksempelvis Ilon Wikland og Ingrid Vang-Nymans illustrationer af Astrid Lindgrens bøger, så det er dejlige billeder at se på og der er masser af ting på billederne, man kan tale om, men bogen er teksttung og skønt ordforrådet i nogen omfang synes tilpasset aldersgrupperne, er det tydeligvis en bog, der først og fremmest er til højtlæsning – og efterfølgende debat. Man kunne måske overveje, om det ville have forringet indholdet, hvis der var blevet luftet lidt mere socialrealisme.

Riina Katajavuori/Salla Savolainen
Bitte nicht aufräumen! Ein Zuhause-Bilderbuch
40 sider
KIett Kinderbuch
Udgivet: 2010

Birte Strandby