Hvis man er til Pippi Langstrømpes mod og Isabel Allendes magiske univers, er ”Biernes hemmelige liv” oplagt sommerferielæsning!

Hovedpersonen er Lily Owen som er en begavet og hvid pige, hun bor i South Carolina sammen med sin brutale far og sorte barnepige Rosaleen.

Historien begynder i sommeren 1964, hvor Lily fylder 14 og begynder at finde sig selv – og samtidig undersøge hvem hendes mor egentligt er…

Lilys mor døde da hun var fire år, og derefter flyttede Rosaleen ind og blev både barnepige og en af de få personer der forstår og elsker Lily. I sommeren 1964 finder Lily en honning-etikette som hendes mor har gemt, etiketten stammer fra Tiburon og har et billede af den sorte Madonna. Den er også den sommer hvor Rosaleen øver sig i at skrive sit navn rigtigt, så hun kan gøre brug af sin nyvundne stemmeret. Vi er i Sydstaterne, hvor farven stadig gør en stor forskel på samfundets behandling af mennesker, og disse forskelle fortælles meget levende af Lily.

Uden at fortælle for meget om, hvordan Rosaleen får ”Pippi Langstrømpe”-mod og derfor er nødt til at flygte sammen med Lily, vil jeg sige – glæd jer til beskrivelsen af, hvor god hun er til at spytte …

Lily og Rosaleen flygter sammen til Tiburon, hvor de på magisk vis finder honningavlerne fra etikken. Honningavlerne er tre mørke søstre, som er opkaldt efter hver sin sommermåned, August, June og Maj – og de har hver deres personlighed som passer til de tre måneder. August er store søster og hermed også hende der bestemmer og har en stor indsigt. August har en hel særlig viden og biernes hemmelige liv, som Lily gradvis bliver en del af …

Lily bliver mere en del af biernes hemmelige liv, og hun forvandles undervejs til en voksne kvinde med forståelse for kærlighed og respekt for mangfoldigheden.

Jeg har nydt at være en del af historien om ”Biernes hemmelige liv”, som har et levende sprog, sprudlende karakter og en god lære om ulighed og magteløshed.

Historien er fint bundet sammen af citater med ”viden om bierne” – her er mit favorit citat:

Honningbier er ikke kun afhængige af fysisk kontakt med kolonien, men har også brug for dens sociale samvær og støtte. Hvis man isolerer en honningbi fra sine søstre, dør hun snart.

Biernes hemmelige liv

Sue Monk Kidd
Oversat af Svend Ranild
Genudgivet på Gyldendal 2015

Anmeldt af Hanne Raunsmed