Så er der atter et lille gys i serien 13 historier. Denne gang er det et velkendt gys, en fortælling om et svigtet menneske, der ikke lander i dødsriget, før det har hævnet sig, fået en slags retfærdighed eller fundet noget, det havde mistet. Det kender vi både fra Shakespeares Macbeth, Sleepy Hollow og Ringenes Herre – og i lette udgaver fra Canterbury Ghost og Harry Potter til Et Juleeventyr samt i den mest skræmmende udgave af dem alle: The Ring. Der er masser af litteratur om netop de stakler der bor mellem de levende og de døde, og fortællingerne bliver normalt ikke dårligere af at skabelonen genbruges.

Det handler om Sarah, der engang har været veninde med Fie. Det er hun ikke længere, men Fie vil gerne fortsætte med at være best friend forever. Sarah afviser hende. Hun støttes i sin afvisning af sine nye veninder, og Fie forsvinder med knust hjerte. Og så vender hun tilbage, fordi hun ikke var helt færdig med Sarah.

Her er en udmærket spændingsopbygning, men fortællingen halter, når det skal beskrives, hvad der sker i en venindegruppe. Det ligner en parodi på Highschool Musical, og man får en mistanke om, at forfatteren måske aldrig har været en pige på tolv.

Illustrationerne hjælper os til at få historien på plads, men forvirrer også lidt: Sarah og Fie går i samme klasse, men hvorfor ligner Sarah en teenager, mens Fie ligner en lille pige? Ikke desto mindre er der et ægte gys og en vis underholdningsværdi i bogen. Moralen handler om løfter, venskaber og svigt.

BFF

13 historier

Jakob G. Madsen

Illustreret af Mia Marie Overgaard

42 sider

Vild Maskine

Udgivet: maj 2021

Birte Strandby