En lille, underholdende børnebog for de fire til seksårige om, hvordan små lyde kan skabe store misforståelser.

Bette-Bøvs far siger, at kaffemaskinen snorker, og da han alligevel er træt af kaffemaskinen, giver han den til Bette-Bøv, der har en teori om, at kaffemaskinen kan lære at tale, når den nu kan snorke. Han overvejer om havregrød kan fungere som hjerne, og der kommer i hvert fald nogle gode lyde, da Bette-Bøv tanker kaffemaskinen op med havregrød.

Hr. Lollefjor kommer for at klage over, at Bette-Bøv har spillet bold i haven og knækket nogle blomster. Hr. Lollefjor forventer en undskyldning, men før Bette-Bøv kommer til orde, svarer kaffemaskinen der i mellemtiden er blevet til en talemaskine. Desværre er det enten en udisciplineret talemaskine eller også har den vanskeligt ved at udtale hr. Lollefjors navn, så det bliver til Fjolle-Jord, Rulle-Bord, Oldemor – og hvad der er værre: Trolde-Lort. Så bliver hr. Lollefjor så rasende, at han springer i luften, hvorpå Bette-Bøv og hans far går ned og får en is.

Der afsluttes med en lille opdragelseskommentar: Undlad at komme havregrød i kaffemaskinen og sprænge naboen i luften, hvis du ikke har fået lov af mor og far.

De søde, enkle tegninger af personer og ting, der kan relateres til barnets hverdag, er overskuelige og farverige. Historien er sjov og kan nok stimulere lysten til at lege med sproget, både fordi der lægges op til fri omgang med uambitiøse rim, og fordi det anvendte ordforråd appelerer til, at man gerne må bruge ord, der måske sædvanligvis udløser irettesættende kommentarer fra de tilstedeværende voksne.

Anders Højen

Tegninger: Birgitte Dam Jensen

28 sider

Forlaget Torgard

Udgivet: 04.12.2012

Birte Strandby