Så er der oplæg til lidt kulørt historieundervisning, selvom man måske indledningsvist kan undre sig over, hvor meget der kan siges om Marie Antoinettes dødsårsag – og ikke mindst Cæsars. Men der er flere ekstra bonusoplysninger, ikke så meget om årsagen til Cæsars død og de 23 knivstik, hvor angiveligt kun et var dræbende, men om årsagen til at han efter den første kniv tilsyneladende accepterede, at hans dødstidspunkt var kommet og ikke gjorde yderligere modstand. I samme kapitel inddrages beretningerne om Antonius og Kleopatras død.

I tilfældet Alexander den Store gennemgår retsmedicineren den række af sygdomme der kan have gjort det af med den unge erobrer inkluderende forgiftning, tyfus og influenza. Influenzaen forkastes som mulighed.

Maria Helleberg fortæller historien i en hurtig, kort version, og retsmedicineren går i dybden med detaljerne i forbindelse med dødsfaldet. Hvad angår Jesus er der en beskrivelse af selve korsfæstelsen, hvordan denne blev foretaget, og hvorfor det var en specielt grusom død, fordi den omfattede tortur/straf i selve den langsommelige procedure. Også et par myter manes i jorden, eksempelvis havde det været utænkeligt, at den dømte selv kunne slæbe korset, selvom det er det filmmediet har taget til sig.

Det er interessante historier, i enkelte tilfælde meget lette, således er Henrik den 8. døende ægteskab med Katharina af Argonien der blev til et giftmord på Katharina muligvis begået af en støtte til kongen. Henrik den 8.s rustning på Tower er omtalt som skræmmende og stor, men i forhold til europæisk højde i dag er den ikke så fantastisk. I tilfældet Elizabeth den 1. tror retsmedicineren på blyforgiftning som dødsårsag, og det vil man rent faktisk kunne tjekke, for Elizabeth ligger balsameret i Westminster Abbey.

Berømte dødsfald omfatter mange andre prominente personer, afdøde regenter, komponister, Oscar Wilde og Tove Ditlevsen, den sidste med egen udlægning af det vellykkede selvmord. Det får retsmedicineren til at bekræfte eksistensen af dødsdriften, men den og seksualdriften har vi vel alle?

Ideen bag Berømte dødsfald er fængende nok, og undervejs møder vi ganske mange historiske personligheder. Værket er forsynet med fine og i nogle tilfælde velkendte portrætter.

Berømte dødsfald

Maria Helleberg og Jørgen Lange Thomsen

Fra Cæsar til Blixen

288 sider

FADL’s Forlag

Udgivet: 2016

Birte Strandby