Mange husker sikkert Kehlmanns internationale gennembrud med Opmålingen af verden, fortællingen om to af Tysklands store videnskabsmænd. Nu har han imidlertid skrevet en roman bestående af ni små fritstående fortællinger, hvor personerne fra den ene fortælling kan optræde som bipersoner i den anden fortælling, og hvor trufne beslutninger i den ene fortælling får indvirkning på handlingsforløbet i den anden fortælling. Denne konstruktion fungerer narrativt fortrinligt.

I første fortælling modtager computerteknikeren Ebling f.eks. et mobilopkald på sin spritnye mobiltelefon fra en person, der vil tale med en Ralf. Ebling er jo ikke Ralf og meddeler høfligt personen, at han har ringet forkert. Dette bliver begyndelsen på mange mærkelige opkald til Ralf. Ebling ringer til nummerudbyderen og gør opmærksom på, at der må være sket en fejl, men det nægter mobilselskabet på det bestemteste, man kan ikke få en andens nummer!

Således får Ebling en helt ny identitet. Opkald efter opkald følger, og da Eblings stemme også lyder som Ralfs, begynder Ebling at leve sig ind i sin nye identitet, idet det går op for ham, at han nok forveksles med den berømte Ralf Tanner. Grædende kvinder, truende forretningspartnere hvirvler Ebling ind i en masse forviklinger – alt sammen pga. en lille teknisk fejl fra mobiludbyderen. Kehlmann ruller dette scenarium af små forviklinger, iagttagelser og Eblings tankespind ud på blot 17 sider, hvilket er noget af en præstation.
Forvekslingen af identiteter og den personlige berømmelse er samtidig bogens tema. Det at træde ud af en rolle og leve sig ind i en anden. Flugten fra et kedeligt, intetsigende liv til et genialt liv i berømthed.

Beskrivelsen af vekslen mellem drøm og virkelighed synes at være Kehlmanns mission i disse små fortællinger. Hans fremgangsmåde er virtuos. Tonen, perspektivet og fortællemåden i historierne ændrer sig hele tiden, mens temaet roligt forfølges: hvor let alt i en teknisk verden kan forandre sig pga. en lille sikkerhedsbrist, og hvordan et nyt liv materialiserer sig. Berømmelse er et kalejdoskopisk kunststykke i identitetsforskydning.

En roman i ni historier
Forfatter: Daniel Kehlmann
Oversætter: Birgitte Grundtvig
Forlaget Per Kofod
208 sider
Udg. 15.05.09

Rasmus Rune Axelsen