En bog for de mindste om Benny Beton der er superstærk. Han kan løfte en tiger, en gravko, et højhus med ild i, månen og alle planeterne. Men når Benny bliver træt, så er det far der løfter ham.

Der er en sætning pr. dobbeltopslag og på den modstående side en illustration – undtagen da Benny løfter højhuset med ild i – det fylder hele opslaget, fordi der også skal være plads til en brandmand der går ned ad stigen med en kat under armen. Tegningerne er enkle, og der er kun få detaljer udover de i teksten nævnte. På siden hvor Benny løfter en lastbil med citroner, er der på tegningen af Benny der løfter lastbilen med citronerne også en chauffør, der ikke ser helt tilfreds ud; der er et egern oppe på ladet sammen med alle citronerne, og så er der lastbilens udstødningsgas. På tegningen hvor Benny løfter planeterne er Benny iført rumdragt, og en af planeterne ligner en marsmand.

Det er en bog der taler til fantasien, Benny – måske alias den unge læser/tilhører der identificerer sig med Benny – mestrer det hele med sin styrke, oven i købet løfter han farlige ting: højhus med ild i, tiger, en marsmand, et isbjerg med en yeti eller den afskyelige snemand. I fantasien behøver man ikke at være bange for noget. Det er ydermere et plus, at historien ender realistisk i favnen på far, der bærer den trygt sovende Benny.

Bogens vekslen mellem fantasi og realisme rammer børn på flere niveauer, og de fine illustrationer appellerer til de meget unge læsere.

Sarah Engell

Tanja Eijgedaal

26 sider

BLÆS – børn læser

Udgivet: 2015

Birte Strandby