11 unge forfattere giver sig i kast med den vanskelige novellekunst med anderledes vinkler på kærlighed og jalousi, liv, død – og sandsynligheden for at tilbøjelighed til kirurgisk opdatering af kroppen nedarves til børnene.

Samlingen omfatter novellen Je Ne Sais Quoi om en mand, der har begået selvmord i håbet om at møde sin hustru igen. Sådan går det bare ikke. Med selvmordet følger nemlig utallige opgaver i et efterliv, der ikke finder sted, der hvor hustruen befinder sig.

Så er der beretningen om alkoholikeren, der kæmper for at komme i kontakt med sine omgivelser til stor gene for passagerne i S-toget, hvorfor ikke blot han selv men også omgivelserne er med til at fastholde ham i rollen som udstødt alkoholiker.

Bemærkelsesværdig er også Fangen på fortet, om en ung kvinde, en tvangsneurotiker der har indrettet sin lejlighed, så hun ikke behøver at røre gulvet – det kræver 21 små borde, og har i øvrigt den konsekvens, at hun sjældent når at tage telefonen. Den ringer nu ikke så tit, og hendes egen udgang begrænses til to gange fem timer om ugen, så slipper hun også for for megen kontakt med disse bekymrende mennesker. Resten af tiden tilbringer hun i sengen. Heldigvis findes der mirakelkure mod tvangsneuroser. Det gør der desværre ikke, hvis man tragisk har mistet sin familie som Liz i This is Now. Her hjælper kun større smerte.

De fleste af novellerne er forholdsvis indlysende, enkelte pirrer nysgerrigheden uden dog at virke forløsende. Der er langt mellem de store læserudfordringer, men nye observationer og eksperimenteren med stilen lover godt for fremtidige produktioner.

11 unge danske forfattere: A. Silvestri, Camilla Wandahl, Christine Bojsen Træden, Cecilie Lindeskov, Charlot Roslev, Christian Reslow, Heidi Fjelstrup Jensen, Margit Abrahamsen, Maria Kjær-Madsen, Nicole Boyle Rødtnes, Zakiya Ajmi

122 sider

Forlaget Valeta

Udgivet: 2009

Birte Strandby