Befrielsen er en roman bygget over australske Nancy Wakes liv. Nancy Wake var frihedskæmper under 2. verdenskrig, og det ord der oftest er nævnt i beskrivelser af hende er mod. Det er også sådan hun er fremstillet i romanen. Totalt uforfærdet selvom hun er tæt på fare mange gange.

Allerede i første kapitel får Nancy brug for sit mod. Nazister er ved at sprænge et kvarter i Marseilles i luften, og hun har gemt sig i et af husene. Ved et tilfælde undgår hun her sin skæbne og kan vende hjem og gifte sig med sin Henri. Henri er noget ældre end hende. Han er meget rig og finansierer glad og gerne våben til modstandsgrupper og Nancys arbejde med at smugle mistænkte modstandsfolk ud af landet. Men på et tidspunkt er det en fyret medarbejder fra Henris virksomhed, der fortæller Gestapo, at han sender penge til modstandsbevægelsen, og Henri bliver arresteret. Det tager ikke major Böhm lang tid at finde ud af, at Nancy er den person Gestapo gerne vil fange, men da er Nancy stukket af, vandret over pyrenæerne og siden på vej til London, hvor hun utålmodigt afventer Henri.

Hun bliver lynhurtigt rekrutteret til nye opgaver, og Befrielsen ligner på sine steder mere en actionthriller end en semibiografisk roman. Tidsmæssigt foregår romanen i slutningen af 2. verdenskrig i forbindelse med Frankrigs befrielse, omend en del af begivenhederne skulle have fundet sted i 1939 ifølge historien. På romanens sidste sider fortæller forfatterne – Darby Kealey og Imogen Robertson – om den ægte Nancy Wake og, hvilke begivenheder i hendes liv de har valgt at tage med i romanen.

Filmrettighederne er blevet solgt, og en film med Anne Hathaway i hovedrollen er under planlægning.

Der er et forrygende tempo og en hektisk spænding over romanen. Desværre er der mange småting, der ikke helt fungerer. For det første Nancys sprog. I sit ægteskab med Henri tilhører hun overklassen, men hun har et ordforråd og en bramfrihed som en dansk teenager fra 2020. Værre er det dog, at hun går med strømpebukser. Dels nævner hun det. Hvor stor er sandsynligheden for, at en kvinde højlydt omtaler sin underbeklædning i 1944? Og dels blev strømpebukser først opfundet i 1956. Desuden er hun, trods det at hun sædvanligvis er iført en overklassengarderobe på et tidspunkt iført en t-shirt, og disse havde først i løbet af 2. verdenskrig fundet vej til det amerikanske militær, så hvordan er den havnet i fransk overklasses kvindegarderobe?

Men derfor kan man jo godt se filmen.

Befrielsen

Imogen Kealey

Oversat af Anna Chris Thompson

392 sider

Aronsen

Udgivet: 2021

Birte Strandby