Befrielsen er en roman med undertitlen Den eventyrlige fortælling om Anton. Handlingen har tendenser til det eventyrlige, men når  den lille Anton klarer det helt utrolige, sker det absolut ikke ved hjælp af magi. For så vidt har Peter Laurs skabt en realistisk roman. Den beretter som en sidegevinst om autentiske begivenheder under Anden Verdenskrig.

Anton er en vanskabt dreng født af en ugift malkepige på Als. Han er svagelig, har vand i  hovedet og spinkle ben. Stine og Laurits Jessen, husmandsfolk i Stegsvig på Als, tager sig kærligt af purken. Han kalder Jessens for mor og far. Han falder godt til, hygger sig også med farfar og husets to døtre.

Anton får tuberkolose, og tilses af doktor Lund, som undrer sig over sygdommens udvikling. Snart er Anton rask – snart er han syg.

Det ender med, at der sendes en rapport til Kommunehospitalet i København, og at Anton i en ambulance bliver kørt derover. Her står den nazivenlige Doktor Frank klar til at udnytte Antons sjældne sygdomsforløb til eksperimenter. Drengen  plejes under opholdet af den omsorgsfulde og kønne sygeplejerske Maria.

Den 4. maj oprinder befrielsen, og alt er øjensynligt kaos på hospitalet. Anton hopper ud ad sengen – og begynder den utrolige tur hjem – hjem til mor og far på Als.

Undervejs er han så heldig at møde Willy og hunden Max. Willy er stukket af fra sin værnemagtsenhed og er fra Sydslesvig. Han er stor og stærk. De to bliver gode venner og  kommer ud for en masse besværligheder på deres lange vandring.  De kommer også væk fra hinanden, men mødes igen. Det bliver rigtigt slemt, da overlæge Frank drager ud for at lede efter Anton, da han ikke har opgivet at få fat i drengen.

Willy, Anton og Max møder både onde og gode mennesker på deres vej.

Anton er en begavet dreng, og han stiller mange spørgsmål til Willy om krigens væsen og menneskenes dårskab. Anton er hvad man vil kalde for gammelklog.

Peter Laurs har skrevet en letlæselig bog, der også kan være velegnet for større børn.

Dette er Peter Laurs’ skønlitterære debut. Han er uddannet mag.art i filosofi og har skrevet flere fagbøger.

Befrielsen, Den eventyrlige fortælling om Anton

Roman

415 sider

Forfatter Peter Laurs

Udgivet maj 2024

Hovedland.

Anmelder Bjarne Gregersen