Arturo Pérez-Reverte er en af de mere kendte spanske forfattere. Fra 1973-94 dækkede han som krigskorrespondent en lang række krige rundt om i verden. Siden har han arbejdet som fuldtidsforfatter med en produktion af foreløbigt 24 romaner, mange af dem historiske. Ti af hans romaner er blevet filmatiserede bl.a. ‘The Ninth Gate’ instrueret af Roman Polanski med Johnny Depp i hovedrollen og ‘Alatriste’.

‘Bataljemaleren’ er en litterær og intellektuel roman om krigens grusomme uvæsen og (u)moral. Falques er en forhenværende krigsfotograf der har trukket sig tilbage til et udsigtstårn fra 1700-tallet på den spanske middelhavskyst. Her forsøger han at skildre krigens og menneskets inderste væsen i et stort murmaleri på indervæggen i det gamle tårn. Han føler ikke længere at hans fotografier af menneskelig fornedrelse og krigens blodige uhygge giver det helt rigtige billede. Han må udtrykke sig i stil med krigsmaleriets store mestre som Bruegel og Goya og skildre det brutale krigsvanvid i maleriet.
En dag opsøges han i sit tårn af Ivo Markovic, en kroatisk soldat han engang under Balkankrigen tog et billede af. Et billede der blev skæbnesvangert ødelæggende for Markovic og hans familie, hvorfor Markovic nu vil dræbe Falques for at bringe balance i regnskabet.
Inden drabet vil Markovic have Falques til at forstå, hvorfor det er nødvendigt han skal dø, og hele romanen er centreret om deres samtaler og om Falques erindringer og reflektioner over sine krigsoplevelser og sit forhold til kæresten og fotografen Olvido, som han rejst rundt til de forskellige krigsskuepladser med, indtil hun trådte på en landmine på en joguslavisk landevej og blev dræbt.
Det er ikke kun soldaterne der bliver til monstre. Vi oplever også den moralske forråelse der gemmer sig bag krigsfotografens oplevelse af sig selv som uvildig tilskuer og beskriver af krigens rædsler.
Beskrivelserne af krigens virkelighed med død, tortur og umenneskelighed bliver uhyggelig nærværende, og man ønsker sig inderligt, at den danske stat ikke optræder som frivillig deltager i krigens vanvid.

‘Bataljemaleren’ er ikke en letlæst bog, men den er fantastisk intens og forrygende god.

Forfatter: Arturo Pérez-Reverte

Oversættelse: Hans Rasmussen

272 sider

Forlag: Lindhardt og Ringhof

Udg.: 04.02.10

Jan Vandall