En fotografisk præsentation af et enestående sted – en lille grønlandsk bygd ved Isfjordens udmunding i Diskobugten. De første syv sider er dobbeltopslag med isbjerge i relief mod en mørk himmel og et mørkt hav – og på det syvende foto: en lille samling små huse på det yderste flade rev: bygden Ilimanaq der betyder forventningspladsen

Poul Egede, søn af Hans Egede, oprettede i 1752 en missionsstation i Ilimanaq – af hollandske hvalfangere og danske missionærer kaldet Claushavn. Efter 1945 oplevede Ilimanaq en storhedstid med en fiskefabrik og masser af børn i skolen. Nu er der 50 indbyggere i bygden. Bag en mur af is er fotograf Henrik Saxgrens bidrag til et forsøg på at genrejse bygden.

Der er ikke mange ord i teksten, og måske behøver de mange fotos heller ikke ord. Billeder fortæller både hvad vi har fælles med indbyggerne i Ilimanaq – onsdagsbingo og platter på væggene – og hvad de har der gør dem anderledes: store vidder med sne, slædehunde og slædeture, et stort hav og halen af en hval der dykker, en mørk fjeldside der reducerer både Helms Kløft fra Ringenes Herre og The Great Wall i Game of Thrones til de (billige) efterligninger de er.

Der er billeder af festen som indbyggerne i Ilimanaq holdt, da bygden fyldte 275 år, og Saxgren følger med indbyggerne på rensdyrjagt og lærer, hvordan man slæber en jolle og 300 kilo rensdyr over fjeldryggen.

Der er portrætter af enkelte af bygdens indbyggere for eksempel Hans Therkelsen der er bange for tandlæger. En dansk, uempatisk tandlæge huserede i 70’erne og satte tandlægeskræk i ganske mange mennesker. Ellers er Hans ikke nogen skrøbelig mand. Han går på rensdyrjagt. 50 kilometer sejler han til bådpladsen i bunden af Tasiusaqfjorden, og herfra går han 30 – 40 km til det sted hvor rensdyrene er.

Vi møder andre indbyggere – og især møder vi stemningsfulde landskaber.

Henrik Saxgren

Bag en mur af is

168 sider

milik Publishing

Udgivet: 2017

Birte Strandby