Karin Fossums seneste og angiveligt også den sidste krimi med kriminalkommissær Sejer i hovedrollen. Fossums krimier skiller sig ud fra mængden, og det er ikke kun fordi Sejer har både en sjette og en syvende sans, når det gælder om at sætte sig ind i andres hoveder og forstå tankegange, der ikke er hans egne. Det oplever man især i denne, hvor han afslører en misundelsesværdigt stærk intuition – ikke usandsynlig, men virkeligt sjælden.

En ung pige meldes savnet. Forældrene bliver nervøse da de opdager, at deres teenagedatter ikke er, hvor de forventede, hun ville være. Og ikke nok med det. Hun har løjet og fået en veninde til at dække for sig. Så i princippet er hun ikke bare lidt forsinket i hjemkosten, hun har været forsvundet i tre dage.

Hun bliver fundet af nogle børnehavebørn. Allerede her møder vi Sejers betagende talent for at afhøre, så afhøringen bringer mest muligt frem i lyset. Pigens forældre er ikke de eneste, der får deres værste anelser bekræftet. En anden kvinde, en mor til en speciel dreng får også en virkelig ubehagelig overraskelse. Hendes søn, der er en talentfuld tegner, har en tegning af den døde pige. En tegning der er tegnet, før liget bliver fundet.

Det er ikke kun Sejer, vi følger. Vi får også en vinkel fra en person, der brutalt myrder en ung mand. Sejer arbejder på at finde forbindelsen mellem de to mord, de dræbte var jævnaldrende, men hørte til i forskellige omgangskredse. Man fristes til at gætte med, men det lykkes Fossum at snyde læseren med raffineret brug af en lille uventet detalje.

Et af Fossums talenter er karaktertegningen der er nuanceret og understreger de små særheder, personernes fejl og mangler. Sejer er en metodisk opdager, åben og modtagelig for det der bliver sagt, og det er bliver holdt hemmeligt. Men som alle skandinaviske opdagere har han også noget at slås med på hjemmebane: ikke et problematisk forhold til en kæreste, ægtefælle eller et barn, men hans hund er alvorligt syg! Selv hundens sygdom er skildret, så man tager det ind med samme intensitet som resten af krimien.

Bag dem synger døden

Karin Fossum

Oversat af Ida Jessen

381 sider

Gyldendal

Udgivet: 03.09.2021

Birte Strandby