Vi hører tit om, at vores overforbrug belaster klimaet, og måske vil vi egentligt gerne gøre en indsats for at ændre adfærd, så kloden også er der for ungerne. Men hvordan gør vi?
Det har Gittemarie Johansen et bud på. Her handler det ikke om grøn og sort energi, cykel eller bil, men om husholdningen, hjemmet, påklædningen. Hvordan vi minimerer affaldet, genbruger, forskønner og forgrønner hverdagen.
Eller som forfatteren selv skriver:
Nogle ting, vi bruger i vores hverdag, er bare ikke optimale, og nogle af de industrier, vi støtter, bør altså stramme sig an.
Vi begynder med plastik. Inspirationen er her en kvinde der kan have tre års affald i et syltetøjsglas. Her er vi nok slemme til at sætte barren for lavt, men de fleste af os har mulighed for at forbedre vores affaldssortering. Forfatteren går især efter plastik, hvor der virkelig er plads til forbedring:
Fakta om dansk plastik:
• Et plastikprodukt bruges i gennemsnit i 12 minutter, inden det smides ud.
• 50 % af al plastik bruges kun én gang, inden det bliver smidt ud.
• 40 % af al plastik produceres til emballage.
• Den gennemsnitlige husstand smider 54 kilo plastik ud hvert år – det er mere end 140.000 tons plastik om året.
Plastikken kan inddeles i syv grupper der repræsenterer forskellige grader af giftighed – er det bildæk, syntetiske tekstiler eller glitter der belaster os mest?
Gittemarie Johansen tager udgangspunkt i nedennævnte ord der med prioritet fra øverst til nederst understøtter de bæredygtige valg:
- Refuse
- Reduce
- Reuse
- Recycle
- Rot
- Repair
Refuse der således er den øverste kategori betyder, at man nægter sig selv ting på baggrund af deres emballage, aftryk eller produktion. Det er den der bør fylde mest, når man har trænet sin bæredygtighed.
Reduce betyder, at man nedbringer sit forbrug af nye ting, som man ikke har brug for.
Reuse betyder, at man genbruger.
Recycle vil sige, at man aktivt sorterer ting der kan indgå i renovationssystemet.
Rot betyder som bekendt forrådnelse; man komposterer det der kan komposteres.
Og Repair der er forfatterens egen tilføjelse, betyder at man vedligeholder og reparerer fremfor at købe nyt.
I husholdningen er der rigtigt gode muligheder for at gebærde sig bæredygtigt. Det går fra at vaske sit syntetiske tøj i en filtreringspose, der opfanger mikroplasten til at droppe tørretumbleren der også slider meget på tøjet og huske at frasortere løg og citron i sin ormekompost, fordi det er skidt for ormene.
Her er et væld af gode råd, og der er også et par kommentarer til den dårlige samvittighed, når vi kommer ind på elektronikaffald og børnearbejde i sweatshops.
Basalt er der rigtigt mange gode ideer. De fleste er lette at tage til sig, nogle skal man arbejde lidt med, og der er naturligvis altid nogle overvejelser, man skal igennem. Kan man for eksempel sige nej til en gave, man ikke har ønsket sig? Som andre bæredygtighedsformidlere anbefaler forfatteren her også lærredspose i stedet for plasticpose ved indkøb, men ifølge Miljøstyrelsen skal lærredsposen bruges ca. 7.000 gange, for at den anbefaling holder.
Bæredygtig badass er en meget appetitlig bog med fine fotos, ikke mindst afsnittet om madvarer og opskrifter. Sproget er klart og personligt, og netop det personlige udgangspunkt bidrager til, at gøre bogen til en brugbar guide, hvor de fleste læsere vil kunne nikke genkendende til forfatterens tanker og handlinger. Egentligt er det bare at gå i gang.
Bæredygtig badass
En zero waste livsstilsguide
Gittemarie Johansen
200 sider
Muusmann Forlag
Udgivet: 24.08.2020
Birte Strandby