Ane Høgsberg er standup-komiker og manuskriptforfatter. Baby Lyfe 101 er hendes opskrift på, hvordan man tackler graviditet og babyens første tid med alt hvad det indebærer af kropslige forandringer, babyshower, amning, institution, svigermødre og kærester og mennesker der blander sig.

Der er næppe et fødselsrelateret emne, der ikke berøres, det hele i en ironisk, humoristisk tone der gør det til let læsning, omend der ikke lægges skjul på, at der kan være overraskende mange udfordringer i moderskabet og forældrerollen. Basalt ligger der en beroligelse i teksten til den nybagte mor i udgaven: ‘Ja, det er sært, og anderledes og helt ok.’ Det gælder både følelser hos de nybagte forældre, babyens reaktioner, forholdet til svigermor og hvordan man får sagt nej tak til veninden der gerne vil strikke tøj til baby.

De gode råd skal man tage med et gran salt, ikke mindst dem fra svigermor. Det er mange år siden, hun har haft en baby, og dengang ‘måtte man gerne lægge unger på maven, og de fik asbest til morgenmad.’

Til svigermor kan man sige: Bente, jeg har ikke brug for dine gode råd til, hvordan man tager sig af et barn. Jeg er stadig i gang med at fikse den baby, du sidst havde ansvaret for!

Der er også et lille afsnit om, hvordan man tackler barnefaderen, hvis han synes, han skal se fodbold under fødslen.

Og så er der en sjældent nævnt ting som kærestens angst, for eksempel den angst han føler, når han skal fragte mor og baby hjem fra sygehuset:

Han forklarede mig efterfølgende, at han havde haft den samme angst, engang han skulle hente sin nye PlayStation og cykle hjem med den i regnvejr.

Værket rummer også en liste over bidende svar på ugennemtænkte bemærkninger fra mennesker, der ikke lige har en baby. Den er nu mere ondskabsfuld end egentlig sjov, men det er naturligvis heller ikke sikkert, at man bliver et bedre menneske af at blive skubbet ud af balance og blive frarøvet sin søvn.

Alt i alt er Baby Lyfe 101 mere beroligende end skræmmende, og det lykkes forfatteren at få moderskabet ned på et realistisk niveau, hvor nybagte forældre kan forholde sig til det.

Baby Lyfe 101

Ane Høgsberg

xx antal gode råd du ikke har bedt om

254 sider

Grønningen 1

Udgivet: 2022

Birte Strandby