Roman for børn fra syv til 14 år om Baba Habib (= kære far?). Som muslimsk pige i syvende klasse og datter af byens bedste halalslagter oplever Baba alle de vanskeligheder, det overhovedet er muligt i en alder, hvor både livet og forældrene i forvejen er ret pinlige.

Det begynder stilfærdigt med de små pinligheder: Baba holder oplæg om halalslagtning i klassen, og det kører indtil hendes far dukker op med en rigtig høne og et halalsværd. I klassekammeraternes øjne er farens indslag sejt, men to af pigerne driller Baba med hendes begyndende skygger på overlæben. Baba går såret til kamp mod overflødig behåring, hvorved hun pådrager sig et mindre kødsår dagen før den årlige skolefotografering. I nødværge finder hun sin mors gamle burka frem, men det indbringer hende så mange lede kommentarer, at hun beder sin storebror hente sig fra skole. Desværre bliver de standset af politiet, der kan fastslå, at halalsværdet stadigt ligger i bilen – sammen med fårenosser og andre mistænkelige objekter, hvorfor Babas storebror ryger i fængsel. Takket være en massiv indsats fra venner og familie bliver han løsladt igen, men mistanken og behandlingen har sat sine spor. Familien overvejer at flytte tilbage til Damaskus, men båndene til Danmark er de stærkeste.

Det er en roman der både understreger og ironiserer danske og arabiske fordomme og afspejler, hvordan alle bedst kan misforstå hinanden. Baba er bogens hvide klovn og får både den meget pædagogiske lærer og den muslimske familie til at fremstå som karikerede og overdrevne. Bogen er humoristisk, sproget er rent guf, og handlingen lidt tynd.

Kristina Aamand
Baba Habib – Perker på pletten
248 sider
Gyldendal
Udgivet: 26.04.2011

Birte Strandby