Roman om Audrey Hepburn og Anne Frank der har det til fælles, at de begge er født i 1929 i et Europa, hvor Hitler er på vej, og så boede de begge i Holland da krigen blev en realitet.

Derudover er der ikke mange fællestræk. De blev begge berømte men af vidt forskellige årsager. Audrey kommer fra en velstående familie, hendes forældre bliver skilt, og hun kommer tidligt på kostskole. Anne er jøde. Hendes forældre er også nogenlunde velstående, men som barn af en udskældt race får Anne et tragisk endeligt. Hvordan kan man skrive en roman med begge de to personligheder? Det lykkes Janzing at skrive en spændende historie. Vi følger Audrey og Anne, og ikke mindst deres mødre, især Audreys mor er en afgørende karakter, men også en ung balletdanserinde og en hollandsk embedskvinde der skal registrere jøder får mæle og er med til at stykke en samlet fortælling sammen om de to piger og om, hvordan Europa behandlede sine borgere.

Audrey er den der får mest plads i romanen. Hun er egentligt et forsømt barn og får ikke meget opmærksomhed fra forældrene, i hvert fald ikke de første par år. Efter forældrenes skilsmisse ændrer det sig, og hendes mor tager sit ansvar for Audrey og Audreys brødre mere seriøst. Så seriøst at hun også går i seng med en tysk officer for at sikre børnene de ting og den velstand de hele tiden har haft. Audreys mor har en forventning om, at tyskerne vinder krigen, men hendes adfærd hjælper ikke på Audreys popularitet i skolen.

Annes skæbne kender vi fra hendes egen dagbog. Romanen følger de historiske fakta, men pigerne og deres mødre er fiktion. Romanen er ok, og mindelser om 2. verdenskrig tjener forhåbentligt det formål at skræmme os væk fra en lignende opførsel i dag. Det er ikke indlysende, hvorfor de to piger lige skal være Audrey og Anne, og ikke nogle helt andre, men som sagt, en god fortælling.

Jolien Janzing

Audrey & Anne

Oversat af Lise Bøgh-Sørensen

300 sider

Turbine

Udgivet: 2017

Birte Strandby