Noget af det første man støder på i denne lidt specielle selvudviklingsbog er et regnestykke, der viser antallet af timer der er forbrugt på at hele et såret sind: Bevidsthedsudvidelser: 1500 timer, Vitafakta: 3100 timer, Traumeforløsning: 300 timer, Traumeforløsning primærhændelse: 19600 timer og Efterdønninger 8200 timer. Der er forklaringer på betegnelserne i bogen.

Det er så lang tid, forfatteren har anvendt på at blive en bedre udgave af sig selv. Det har i stort omfang handlet om at blive frigjort fra traumer der var opstået i fostertilstanden. Det kraftigste traume – primærhændelsen – er opstået i forbindelse med fødslen, angiveligt ved et voldsomt tryk på kraniet. En af flere følgevirkninger var manglende evne til at tage imod kærlighed fra forældrene, og her følger så en livshistorie der i stort omfang består af afvisninger, Leifs afvisninger af andre. Det blev tidligt vigtigt at optræde koldt og arrogant overfor omgivelserne i en slags selvbeskyttelse, at undlade at svare på spørgsmål og i øvrigt gøre klart overfor familien, at de forstyrrede, og at de var dumme. Leif er også hurtig til at opdage, at den bedste måde at redde sig selv er ved at nedgøre andre, så det gør han.

Jeg finder ud af, at jo mere jeg ydmyger og griner af ham, des bedre kan jeg snyde ham …

Både skolekammerater og potentielle kærester kan nedgøres og ignoreres. Leif kaster skylden for sin adfærd på sine medfødte blokeringer, selv sine børn holder han sig ikke tilbage fra at såre.

Det varer ikke længe, så har jeg fået hende til at føle sig dum.

Den opførsel gør det ret vanskeligt at føle med hovedpersonen, især fordi påstanden om årsagen netop ligner en påstand. Egentlig dokumentation findes ikke. Beskrivelsen af barndom og ungdom er ikke uinteressant, men der er mange brud i teksten, og det er ikke til at gennemskue, om det er en erindringsbog eller en selvhjælpsbog, og hvis det sidste er tilfældet: Hvem er det så, den vil kunne hjælpe?

– at leve livet levende

Psykisk udvikling – er et spørgsmål om at vikle sig ud af noget, man tidligere har viklet sig ind i!

Leif Bruun

189 sider

Books On Demand

Udgivet: 2019

Birte Strandby