Angus McFinney er fotograf i det indre København. Han lever en enkel og beskeden tilværelse, lukker butikken et par gange om året for at rejse ud og fotografere noget anderledes – højhuse for eksempel – og så agerer han åndehul for flere kvinder. Kvinder der er låst fast af karriere, ægteskab og børn opsøger ham for at holde hyrdetime: Laila besøger ham en gang om ugen – hjemme siger hun, at hun går til gymnastik, Merete kommer med kort varsel og ujævne mellemrum, når det ikke griber forstyrrende ind i hendes advokatkarriere og hendes mands politiske karriere.

For Natasha udgør Angus et heftigt opgør med morens kontrolbegejstring. Angus selv er glad for tilværelsen, der rummer alt, hvad der er nødvendigt i dette liv, eller sagt med vennen Ludvigs ord: Du har fat i planetens nosser…
Indtil det en dag går op for Angus, at han måske netop med sin ’ventileringshjælp’ er med til at fastholde et usundt samfund med fastlåste mennesker.

Det er en underholdende og sjov roman om overlevelse i hverdagen, og om hvordan en venlig, fri mands velvilje kan udvikle sig til noget katastrofalt. Og måske et rammende billede af, hvordan dagens mennesker hurtigt får indrettet sig, klappet østersskallerne ned om ørene og lukket af for alt andet end hverdagens centrifuge i en sådan grad, at glimt af frihed opfattes som en trussel.
Mere end alvorligt bliver det, da romanen afslører sin dobbelthed og McFinney fotograferer betonblokke i Amsterdam:

…hollandske drømme forvandlet til mareridt…

En lignende samfundskritik kan findes i svenske Kadefors Ude bedst, der humoristisk sætter velfærdsstatens ufrihed i relief.

Angus McFinneys fatale forstyrrelser

Keld Conradsen

266 sider
Modtryk
Udgivet: April 2011

Birte Strandby