Husk feltration og tæppe!

Leonardo di Caprio fik bank af en grizzly bjørn, og Amundsen får slag af en isbjørn. At sætte livet på spil er et selvfølgeligt vilkår for en polarforsker ifølge Amundsen. Og hvis man kan slå englænderne i kapløbet til Sydpolen, så er alt andet ligegyldigt. Hvad der derimod ikke er ligegyldigt, er når formanden for englændernes Royal Geographical Society holder en tale, hvor han med Amundsen som gæst først hylder Scott som A true British Hero og begræder hans død under rejsen hjem fra Sydpolen, hvorefter han udbringer en skål for slædehundene, der i dette selskab får æren for, at Amundsens ekspedition lykkes.

Amundsen var en helt på sin hjemmebane som forsker i arktiske og antarktiske egne. Det gør ham ikke til et sympatisk menneske, men måske kan man forstå ham. Det er ikke megen plads til kompromis og diplomati, når ismasserne truer med at skrue skibet ned, og man skal sys sammen efter mødet med bamsen; uden bedøvelse men dog med en flaske spiritus – som ‘syersken’ i øvrigt tømmer.

Ekspeditionen til Sydpolen og kapløbet med Scott er det Amundsen er bedst kendt for. Men han var også den der første gang fløj over Nordpolen. Han havde tidligere planlagt en ekspedition, men da angiveligt både Cook og Peary nåede Nordpolen, før han selv kom afsted, gjorde han i stedet turen i luftskibet Norge.

Det lykkes filmen at få publikum med både på ekspeditionerne til de storslåede landskaber, riskoen for snarlig død og den umulige kulde – og til de sociale begivenheder, der oser af familietvister, skarpe ambitioner og engelsk arrogance.

Amundsens projekter er filmens fokus, men vi kan også ane verdens gang i baggrunden, en verdenskrig, territoriale krav, Mussolinis ønske om et italiensk luftskib over Nordpolen.

Amundsen

Instruktør: Espen Sandberg

2019

Filmen varer to timer og fem minutter.

Skuespillere

Pål Sverre Hagen

Katherine Waterston