‘And all those expensive fences, they’re just to stop people from riding the trains?’

‘American Dirt’ er en fantastisk thriller, og mens man nyder handling og sprog, krydser man samtidigt fingre for, at det er ren fiction, man læser, for der er så mange elementer, der måske er tragisk hverdag for mennesker, der forsøger at flygte over den mexicanske grænse.

Det begynder hårdt. Familien er samlet til femtenårs fødselsdag, og ind kommer kartellets mordere og mejer selskabet ned. Kun otteårige Luca og hans mor Lydia der gemmer sig i brusekabinen overlever, men hvor længe? Kartellets leder vil have dem ud af verden, og han har magt og midler. Det er Lydia klar over, hendes nu afdøde mand var journalist og havde skrevet om kartellet, Los Jardineros, og Acapulco har længe været styret af narkomagten.

Det lykkes Lydia at komme så langt som til Mexico City, og derfra vil de videre til Denver i USA. Lydia er en sej dame, men livet som flygtning er ikke for kyllinger. Det opdager Lydia i flere omgange. Hun har en forventning om at springe på toget, når det holder ved en station. Det undrer hende, de andre flygtninge er unge mænd, men det skyldes, at det kræver en virkelig god fysik at gennemføre den form for flugt.

Det bliver en lang flugt. Undervejs møder Luca og Lydia andre flygtninge med forfærdelige oplevelser i bagagen. Man får stor sympati for Lydia der kæmper på alle fronter – mod myndigheder og mod kriminelle – for at redde sin søn. At hun har været meget gode venner med lederen af kartellet giver historien et ekstra krydderi, og giver også en lille overraskelse til sidst – efter en meget dramatisk afslutning.

American Dirt

Jeanine Cummins

465 sider

Tinder Press

Udgivet: 2019

Birte Strandby