Den danskfødte forfatter Anne Fortier, der er bosiddende i Canada, er på få år blevet et stort forfatternavn. Siden sin debut i 2005 er det allerede lykkes hende at slå igennem på det internationale bogmarked, og hendes bøger udgives i mere end 30 lande. Forlaget Gyldendal udgiver på ny hendes tredje bog ”Amazonernes ring” – denne gang som praktisk paperback, der er lige til at tage med på sommerferie.

Og netop ordet ferielæsning opsummerer meget godt essensen af ”Amazonernes ring”, der er en hæsblæsende roman om græsk mytologi, nutidig kærlighedshistorie og drama i stor stil. Præcis dét er Anne Fortiers speciale: historiske spændingsromaner med en kvindelig helt, dramatik og en happy end.

”Amazonernes ring” tager afsæt i amazonerne, der ifølge den græske sagnhistorie var et mytisk folk. De bestod udelukkende af stærke og krigeriske kvinder. Amazonerne levede langt mod Øst, elskede med mænd fra nabofolkene og lod kun pigebørn overleve efter fødslen.

Bogens hovedperson er den unge forsker Diana, der underviser på Oxford universitet. Hun brænder for amazonerne, og er ekspert i disse kvindelige krigere. Uventet opsøges hun af en mand og inviteres til at konsultere en arkæologisk udgravning, hvor man har brug for hendes ekspertise som filolog (sprogvidenskab i historisk, litterær og kulturel kontekst). Her møder hun den uforudsigelige men fascinerende Nick Barràn. Diana indser hurtigt, at det arkæologiske fund hun står overfor kan være bevis for, at amazonerne var ægte. Det bliver startskuddet på en hæsblæsende skattejagt, der fører Diana rundt i en stribe lande. I løbet af kort tid vikles Diana ind i en uklar og kompliceret affære, der vedrører spor af amazonerne, som i sagens natur vil kunne ændre historiebøgerne når og hvis, de bliver tilvejebragt for offentlighedens lys. Snart må Diana dog sande, at der er flere, der har interesse i amazonernes spor. Meget tyder på, at hun er søgt involveret af en hel særlig grund – og at det har tråde tilbage til hendes egen familie.

Parallelt med den nutidige fortælling om Diana følger læseren i hvert andet kapitel – mere eller mindre – bogens anden centrale skikkelse amazonedronningen Myrina. Sammen med sin søster Lilli flygter Myrina fra Nordafrika til Athen og Troja. Myrina og Lille tilslutter sig en gruppe præstinder, der tilbeder Månegudinden: Amazonerne. Sidenhen bliver Myrina leder, men forlader de andre søstre, da hun falder for den skønne prins Paris.

“Amazonernes ring” er en farverig, fornøjelig og flot fortælling om kvinder med mod og passion. Det er en handlingsmættet bog med massevis af twist, der gør læsningen spændende selvom Anne Fortier skriver i bedste mainstreams stil. Med sine rigelige doser af kærlighed, krimi/mysterium og kvindeligt vovemod er det en fascinerende læseoplevelse, selvom den følger en vis skabelon. Det historiske element gør bogen ekstra interessant og fungere flot. Karakterer fra den græske mytologi bliver levendegjort på spændende vis. Lidt mindre smukt er Anne Fortiers sprog, der til tider bliver en anelse overdrevent. Alligevel fanger ”Amazonernes ring” til fulde sin læser, og trods sit store format er det en bog, der hurtigt lader sig læse. Det er svært at løsrive sig fra den historiske odysse og et eventyr, der rummer så mange fantastiske hemmeligheder. Kort sagt: Anne Fortier byder på et vaskeægte sommerferiemysterium med masser af magi!

Amazonernes ring
Anne Fortier
Oversættelse: Ulla Oxvig
634 sider
Gyldendal, 2. udg. Paperback
Udgivelsesdato: 02.06. 2014

Anmeldt af Nønne Lønne Votborg