Graham Greenes roman er udgivet første gang i 1948. Romanen foregår under 2. verdenskrig i en vestafrikansk stat, en britisk koloni. Vores hovedperson Scobie er britisk politikommissær på femtende år i kolonien. 

Da vi møder ham, er han netop blevet sprunget over i forbindelse med en forfremmelse. Det slår hans kone ud. Hun befinder sig i forvejen dårligt, både på grund af varmen og luftfugtigheden der er allestedsnærværende, og fordi hun ikke føler sig accepteret i den lille, hvide enklave. Scobie lover at prøve at skaffe penge, så hun kan rejse til Sydafrika, men den eneste der vil låne ham pengene, er en lokal forretningsmand, Yusef, der også er den lokale mafia. Det er et skråplan, og det bliver ikke det eneste. Scobie møder en ung enke, der har overlevet 40 dage i en redningsbåd efter et skibsforlis, og de indleder et forhold.

Nettet strammes om Scobie, og han tvinges til drastiske beslutninger.

Altings hjerte er et drama om moral fortalt i roligt tempo og med en fantastisk beskrivelse af miljøet: hede, kakerlakker, rotter og myg, en verdenskrig i baggrunden, gin og boys der passer de hvide op, mens de hvide prøver at fastholde den livsstil, de har med fra England. Scobie har med sin ro og ærlighed talent for at omgås alle i et samfund der ikke bare accepterer engelsk lov og ret. Der er risiko for kultur- og religionssammenstød, men de fleste mandlige karakterer har en pragmatisk tilgang til tingene:

Profeten havde ingen erfaring med flaskeøl eller whisky, major Scobie. Vi er nødt til at fortolke ham med moderne øjne.

Greene kan noget særligt med sproget. Som at være der selv – bortset fra at en ekstra korrekturlæsning ville have pyntet på slutresultatet.

Altings hjerte

Graham Greene

Oversat af Brian Dan Christensen

380 sider

Turbine

Udgivet: 11.11.2020

Birte Strandby