Den norske forfatter Marianne Kaurin debuterer med bogen ”Alting begynder med efterår”. I Norge har bogen allerede modtaget anerkendelse, og den prisbelønnede ungdomsroman fortjener da også at blive læst af mange.

Romanens handling udspiller sig i Norge under besættelsen; nærmere betegnet efteråret 1943. Her følger vi en række personer, der bor i samme opgang. Centralt for fortællingen er den jødiske pige Ilse, men kapitlerne skifter synsvinkel mellem familiemedlemmerne i familien Stern og deres naboer. En af naboerne er den unge Hermann Rød, som 15-årige Ilse har forelsket sig i. Men krigen kommer til at stå i vejen for deres kærlighed.

Familien Stern består af Ilse og hendes storesøster Soja, lillesøster Miriam, mor Hannah og faren Isak, der er selvstændig skrædder. Men krigen, besættelsesmagten og dens propaganda mod jøderne, har gjort deres tilværelse vanskelig. Hvad Ilse og ingen andre ved er, at Herman Rød er dybt involveret i modstandsarbejdet. Hermans familie tror fejlagtigt, at han bruger sine aftner på at studere hos en kunstmaler. Gradvist forværres familien Sterns forhold og faren arresteres. Da besættelsesmagten dukker op for at anholde resten af familien, er Ilse ikke hjemme. Spørgsmålet er, om hun har en chance for at flygte til Sverige i sikkerhed?!

”Alting begynder med efterår” er en barsk men rørende roman om livet under Anden Verdenskrig. Synsvinklen skifter hele tiden, men Marianne Kaurin har alligevel sin læser i sit faste greb. Romanen er dybt gribende og ikke til at lægge fra sig. Den giver et fremragende indblik i jødernes liv under besættelsen og sætter ansigt på den smerte, der fulgte i kølvandet på arrestationer og deportationer ud af landet.

Marianne Kaurins roman henvender sig til unge, men kan også læses af voksne med interesse for emnet. Det er en uhyre velskrevet og letlæst roman, der tør gå et lag dybere ned i krigens alvor og gru – og dog, bliver det barske stof formidlet uden unødig brutalitet. ”Alting begynder med efterår” fortjener stor ros for at skildre forskellige sider og facetter af livet under besættelsen i kraft af de skiftende vinkler. Det er en hjerteskærende fortælling. Den minder os om de modige mennesker, der kæmpede for deres – jødiske – medmennesker. Men romanen er samtidig også en trist påmindelse om de forfærdelige og umenneskelige ofre og tab, krigen medførte. Forfatteren sætter specifikt fokus på deportationen af norske jøder i november 1942. Trods det dybt alvorlige emne er bogen også en fin påmindelse om, at unge mennesker – heldigvis – altid vil opleve kærligheden som unik. Midt i alt det mørke vil kærligheden, drømmene og håbet altid eksistere.

Alting begynder med efterår

Forfatter: Marianne Kaurin

Oversættelse: Thomas Takla Helsted

TURBINE

232 sider, hæftet.

Udgivelsesdato: 16.11.2016

Anmelder: Nønne Lønne Votborg

Nønne Lønne Votborg