Dette er Peter Bastians tredje og sidste bog. Bogen er skrevet ud fra en fem timer lang samtale med hans ven igennem mange år, Tor Nørretranders. Peter Bastian var nogle år tidligere blevet diagnosticeret med leukæmi i en grad så håbet for overlevelse var lavt, men gennem intensiv behandling fik musikeren et par år mere at leve i. Og til sidst fandt han kræfter til at videregive sin tanker og oplevelser i denne bog med sin gode vens hjælp.

Den bedste nyhed i bogen er beskrivelsen af at finde fred i eget hus. Og det interessante er dels vejen derhen, som tog en drejning, da forfatteren efter en mangeårig tilslutning til en amerikansk meditativ spirituel bevægelse, vælger at blive døbt i den danske folkekirke i en alder af 72 år. Ikke nok med det, han vælger også at blive gift med sin relativt nyfundne kæreste med hvem han oplever et dybt kærlighedsforhold med andre dimensioner end han har oplevet i tidligere forhold og ikke mindst som et kæmpe skift fra at have levet i et mangeårigt selvvalgt cølibat.

Så selve begivenhederne er jo opsigtsvækkende i sig selv, men de bliver særligt særegne ved Peter Bastians intense og præcise måde at formulere sine oplevelser på. Her får man både en ærlig fortælling og beretning om et i den grad levet liv, men også en omsiggribende overlevering af indsigtsfulde tanker om de mange forskellige dimensioner i at have en metier og hvordan man ved også at slippe den kan genere det kreative rum. Om forskellen på vertikale spirituelle fællesskaber, hvor man skal gøre og være noget bestemt for at være anerkendt og horisontale spirituelle bevægelser, hvor man, som bogens titel angiver, altid allerede er elsket.

Det er på mange måder er en historie om at åbne sig op for kærligheden og tillade dens tilstedeværelse i livet.

I bogen er der også malerier af forfatteren og et musikalsk appendix, og i det hele taget er bogen bare lækker, både smukt sat og udført.

Vi skylder forfatteren (og intervieweren) en stor tak at dele alt dette med os. Man forledes til at tro på at Peter Bastian elskede sit publikum, når han påtænkte at udgive en sådanne bog på sit dødsleje. Ultra fint vil jeg kalde det.

Læs den.

Peter Bastian

Altid allerede elsket

164 sider

Gyldendal

2017

Gitte Sander