Efterfølgeren til den hjerteskærende roman God mod nordenvind. Emma og Leos mailkorrespondance sluttede brat i God mod nordenvind, og der burde fortællingen måske også være sluttet. Toere til enestående ettere bør omgås med forsigtighed, og således også denne roman der uagtet at den holder stilen med det levende, begavede sproglige ping-pong, kun kan ende på een måde. Spørgsmålet er blot hvornår, og hvor mange krumspring man skal opleve før slutningen. Konkluderende er det en velskrevet, nogenlunde underholdende og lidt for lang roman, der ikke giver den store mening, før man har læst God mod nordenvind.

Emma og Leo genoptager deres korrespondance, og den gensidige afhængighed indtræffer næsten øjeblikkeligt. De mødes flere gange, men det bliver ikke helt som forventet. Deres skriftlighed fungerer betydeligt bedre end det mundtlige.
Samtidigt prøver de at gennemføre hver sit liv, Emma møder en ny mand efter at have forladt sit skrantende ægteskab, og Leo lærer Pamela fra Boston at kende. De forelsker sig og flytter sammen, først i Tyskland men med forventningen om at flytte til Boston senere. Emma bifalder forholdet og har selv en forsoning med sin ægtefælle, hvorpå og hvorfor Leo og Emma beslutter, at de fremover kun vil være venner, hvilket for enhver læser ligner et oplagt tilfælde af indlysende selvbedrag.

Romanens forcer er, at Emma og Leo er ægte, og at de udvikler sig under korrespondancens forløb. Sprogbrugen i hver enkelt mail afslører, hvem der udtrykker sig, om knudemanden Leo er under rødvinspåvirkning – det giver mere følelsesfulde mails, og hvilket humør mailvennerne er i – uanset om de måtte foregive noget andet.

Alle sieben Wellen

Daniel Glattauer

222 sider
Wilhelm Goldmann Verlag
Udgivet: April 2011

Birte Strandby