Den svenske forfatter Karin Brunk Holmqvist giver nok engang stemme til de ellers usynlige ældre i udkantsområderne. Romanen ”Akutklokken” handler om de to ældre enlige søstre Julia og Elsa Nilsson. De lever et stille og nøjsomt liv udenfor landsbyen Smedstorp i Sverige. Men en dag bliver det vendt op og ned på det hele.

Søstrenes kusine er død. Hun har efterladt en stor formue, en dyr bil og en flot villa med pool. Formuen skal gå til en patientorganisation, men de to søstre skal arve bil og villa. Julie og Elsa oplever mødet med advokaten og alt det nye som angstprovokerende. Hvad skal de gribe og gøre i?! Skal de flytte fra deres lille trygge base og vinke farvel til det simple spartanske liv – eller skal de hoppe ud i det nye luskeriøse liv, der fylder dem med angst og usikkerhed. Heldigvis har de to søstre god støtte og hjælp i deres trofaste ven og nabo Ragnar, der kommer når de ringer på akutklokken, der hænger udenfor deres dør.

De to søstre skildres med en sikker pen af Karin Brunk Holmqvist. Hun tegner et levende og genkendeligt billede af to ældre kvinder, der er dybt afhængige af hinanden og søger trygheden i det forudsigelige og traditionelle. Dog aner man, at der også her findes drømme som tændes af den nyerhvervede arv. Julie og Elsa går forsigtigt frem; det samme gør Karin Brunk Holmqvist. ”Akutklokken” er letlæselig, munter, varm men bevæger sig i et adstadigt tempo. Jeg savner lidt mere bid fra forfatterens hånd.

Karin Brunk Holmqvists hjertevarme fortælling om de to søstre der arver, fremkalder smil og en lille klukken, men jeg grinede ikke rigtigt. Spørgsmålet er også, skal vi mon grine af eller med vores karakterer?!  Jovist er det morsomt, at ældre mennesker har deres særheder, men at fylde en hel bog med det, er måske en tand for meget.

Bogens egentlige budskab og værdi ligger heldigvis i at sætte fokus på hvad, der giver livet værdi. Karin Brunk Holmqvists hovedpersoner er ganske vist aparte, men de har noget, som mange – velhavende – ikke har. Julia og Elsa er tilfredse med det, de har. De har nok. Begge lever ud fra devisen om, ”At have tilstrækkeligt er en lykke, at have mere end tilstrækkeligt er en ulykke”.

”Akutklokken” er en livsbekræftende og fin lille fortælling om søskendekærlighed, venskab og lykke. I en tid, hvor vi diskuterer Udkantsdanmark og skellet mellem land og by, er det forfriskende med en bog, som tør italesætte værdien ved at bo og leve trygt og godt på landet, med nære naboer og en forudsigelig hverdag. Måske er det slet ikke så ringe endda, at lade sig nøje når man har, hvad man skal bruge. Men ofte vil ”mere have mere”.

Akutklokken

Forfatter: Karin Brunk Holmqvist

Oversættelse: Marielle Nielsen Hansen

Forlag: Cicero Rosinante & Co

240 sider, indbundet.

Udgivelsesdato: 1.2 2018

Anmelder: Nønne Lønne Votborg