Akilleshæl foregår på Sørøya der er Norges fjerdestørste ø. Den ligger langt nord for polarcirklen og byder på udfordrende levevilkår for øboerne. Krimien foregår i Hasvik kommune der rummer godt 900 sjæle. 

Gry kommer fra politiet i Oslo, men hun har fået et vikariat på Sørøya, der trods sin relativt beskedne størrelse formår at præsentere ikke blot en, men to alvorlige forbrydelser kort efter Grys ankomst til øen.

En ung pige, Marit, forlader sit job på en restaurant og en halv time senere dukker hun op ved sin brors hus, tæt på restauranten. Hun har været udsat for overfald og voldtægt og bliver fløjet til et sygehus på fastlandet.

Kort efter bliver en mand fundet dræbt i sit hjem, overfaldet og forulempet på en måde der minder om det, Marit har været udsat for.

Gry og det lokale politiet arbejder med flere muligheder. Dels at de to overfald er forbundne, dels at den døde mand kan være Marits overfaldsmand, og at hans død er udtryk for hævn, og dels at de to overfald er uafhængige af hinanden.

Umiddelbart skulle man tro, at alle ved alt om alle i så lille et samfund, men det er langt fra tilfældet, og de mærkværdigste hemmeligheder popper op for Grys detektiv-blik. Først finder politiet en, der matcher hævn-teorien fint, men en nærmere undersøgelse afslører, at der står andre ting på spil. Og siden viser det sig, at informationen i lokalbefolkningen er en afgørende ressource.

I Akilleshæl virker det som en særlig ambition at få alle nuancer med i såvel opklaring, Grys sindstilstand og ikke mindst hendes samarbejde det lokale politi. Det er fint nok, men fordelt over mere end 400 sider giver det en langsom udvikling. Karaktererne er komplekse nok til at være rigtige mennesker, men ikke specielt interessante, og krimien er generelt rigeligt lang.

Akilleshæl

Karina Kring Nicolaisen

433 sider

Brændpunkt

Udgivet: Oktober 2023

Birte Strandby