Journalist og forfatter Maj My Midtgaard Humaidan (født 1982) har med bogen Ærø manifestet leveret en bog, der forsøger at få sin læser til at gøre op med hamsterhjulets udmarvning af nutidens mennesker.

At det er lettere at skrive end efterleve, beviser forfatteren selv.

Maj My Humaidan, mand, musikeren Kristian Humaidan, og på det tidspunkt tre børn bor i København. Hun skriver: “Det der hamsterhjul med konstant adskillelse og travlhed, det er som sandpapir mod mit følsomme væv.”

Hun vil have mere tid til at være sammen med sine børn og mener, forældre lukker hjerterne i, når de afleverer deres børn i institutioner og skoler.

Familien flytter til Svendborg, hvor Maj My Humaidan får job på det lokale dagblad. Det bliver kun en mellemstation. I 2015 køber de en landejendom på Ærø. Nu skal der andet end leverpostej på madpakkerne, men varm cacao når som helst ungerne ønsker det. For de nu fire børn skal hverken i skole eller børnehave. Mor har studeret bøger om hjemmeundervisning og er blevet voldsomt tændt på ideen. Nu skal mor, far og  børn være sammen om alskens aktiviteter og bare lade tiden være et ukendt begreb …

Et eller andet går ikke, som de ønsker. Og nu drager familien til et sted udenfor Vejle, hvor de har hørt, at der bor en del hjemmeundervisere.  Det bliver en skuffelse. Maj My Humaidan ledte desperat efter nogen at dele opgaven med, da hun ikke var forberedt på at løfte opgaven alene. Så familien Humaidan returnerer til Ærø og ungerne kommer i skole, Ærø Friskole i Ærøskøbing. Og de trives med det. Efter nogen tid i hvert fald. Maj My Humaidan erkender, at det er svært at være forælder og lærer på engang.

Bogen er fyldt med mange beskrivelser af forfatterens forskellige sindsstemninger, som af og til virker irrelevante. En  selvhjælpsbog er det næppe, da der er tale om en højst personlig, velskrevet beretning, som de færreste kan genkende sig selv i.

Forfatteren har nogle klare holdninger, som godt kan give stof til eftertanke. F,eks:

“Jeg opfatter det som radikalt, at vi køber ting, som vi betaler med vores liv. Jeg opfatter det som radikalt, at vi uden tøven afleverer vores babyer til fremmede hænder i daginstitutioner, der er dokumenteret underbemandede, fordi vi har fået at vide, at det ikke kan være anderledes”.

Hun opfatter det som radikalt, “at vi overgiver størstedelen af vores børns barndom til et skolesystem, der mere og mere minder om det arbejdsliv, vi voksne klager over, fordi vi savner mening og livskvalitet.”

I maj 2022 konstaterer Maj My Humaidan, at hun har det bedre i livet, end hun har haft længe. Det er fordi, børnene er blevet ældre. De er langt mere selvkørende. Hun er blogger, har sin egen podcast Livsmanifestet. Sammen med sin mand arrangerer hun familielejre og retreats.

Ærø manifestet

Om længslen efter et andet familieliv

Normkritisk fortælling

Forfatter Maj My Humaidan

237 sider

Udkom 14 . april 2023

Gyldendal 

Anmelder Bjarne Gregersen