‘Absurdistan’ er en af de helt sjove oplevelser. En herlig roman man læser med et stort grin og en lutrende latter, mens man samtidigt skutter sig ved tanken om, at verden virkelig er så rablende vanvittig, som Gary Shteyngart beskriver den.

Med en overdådig humor og en god portion jødisk selv­ironi ruller den burleske fortælling om Misja Borisovitsj Vain­berg uimodståeligt frem over siderne.

Garneret med masser af politisk ukorrekte betragtninger om jøder, muslimer, kristne, russere, amerikanere og multinationale giganter præsenteres vi for den 147 kilo tunge Misjas ‘tragiske’ skæbne: Han er fuldblodsamerikaner indeni, men desværre russer udenpå.

Efter at have tilbragt sine studieår i vild luksus i USA med fest og ballade er han nu strandet i Sankt Peters­borg. Hans mangemillionær-mafia-far har myrdet en amerikansk forretningsmand, så Misja kan ikke længere få visum til hverken USA eller EU.

Efter at hans far er blevet sprunget i luften, vil Misja gennem erhvervelsen af et belgisk statsborgerskab forsøge at vende tilbage til det forjættede Amerika – og sin amerikanske kæreste, han trods sine mange erotiske eskapader betragter som den eneste ene.
I den minimale oliestat Absurdistan ved bredden af det Kaspiske Hav hersker der både kaos og total korruption, så her vil Misja forsøge at købe de eftertragtede dokumenter. Men helt så enkelt går det naturligvis ikke for vores flommede ven.

‘Absurdistan’ er ætsende politisk og social satire så grum, at man griner til man græder. Det er med god grund, at en række førende amerikanske blade og kritikere ved udgivelsen i USA kaldte den for en af årets 10 bedste romaner.

Absurdistan
Forfatter: Gary Shteyngart
Forlag: Gyldendal
424 sider

Jan Vandall