Det er ikke fordi, der mangler ABC’er på bogmarkedet. Hvem kender ikke Halfdan Rasmussens legendariske: Ane lagde anemoner i kanonen på Trekroner …? I 1989 kom Snudens ABC med blandt andet: Kalimba klemmer krokodillen, Kamilla keder kavaleren. Kongen koger kaffen.

I 2011 udkom Sigurds ABC, der gjorde sig bemærket ved rent faktisk at tage bogstavet Q alvorligt i modsætning til sine to forgængere. I 2015 udkom den skumle, Lovecraft-inspirerede Mythos ABC, men den er bedst, hvis man er godt inde i gysermesteren Lovecraft, og den er ikke specielt børnevenlig.

Og i 2019 har vi så fået en ny ABC, denne gang for barske børn. Det er nu ikke så barskt endda – efter at Halfdan Rasmussen har ladet kanonkongen Knold skyde hoved og hat af sin kone; men sproget er nok blevet en anelse mere brutalt. Således går det galt for den stakkels Jens med riflen:

Jens, han rammes ret så hårdt.

Han ser stjerner, alt bli’r sort.

Jærvens ven fra Japan glad

laver Jens til sushi-mad.

Det er lige før, der går Den store Bastian i nogle af rimene. Et pruttende næsehorn ender ude i rummet, og det er andre værre skæbner i digtene.

Som hos forgængerne balancerer nogle af rimene på grænsen til det vrøvlede, men med lydrette rim der pirrer nysgerrigheden er det bare underholdende.

Illustrationerne bugner af farver og detaljer. En stor del af de mange dyr og ting på tegningerne begynder med det bogstav, der i øvrigt pryder siden som ved f: flodhest, frø, fisk; men der er også elementer der ikke gør, så der er rum for lidt bogstavjagt på alle siderne.

Ole Odder samler venner.

Alle dem med O, han kender.

Her er fest nu i det fri.

Ozelot og okapi.

En orangutang, to okser

lytter til en orgel-bokser.

Men en slange – hør, hov, hvad?

‘Helt okay”, siger Ole glad.

Ole tror, det er en orm,

selv om den er helt enorm.

ABC for barske børn

Anne Østergaard

Illustreret af Johan Reisang

Oversat af Marianne Randel Søndergaard

62 sider

Straarup & Co

Udgivet: 06.03.2019

Birte Strandby