Francis Drake, fra det tyvende århundrede, er en enspænder og en overlever efter 2. verdenskrig. År efter krigen møder han Missy igen. Missy er den fem år ældre grandkusine der har betaget Drake hele hans liv. Hun har også overlevet en krig på sin måde. Mødet bliver for Drake lige så sødt og romantisk som da de var helt unge, men for Missy bliver det en afslutning.

I den yderste nøgne udkant – Cornwall – bor Marvellous, datter af en havfrue, klog kone og jordemoder gennem mange år. Hun har som Drake også kun haft en stor kærlighed, og han er ikke længere i nærheden. Marvellous er 90 år gammel, hun er egnens original og følger sine egne regler. Som Drake har Marvellous en smertefuld historie om kærlighed bag sig. Det bliver hende der samler Drake op. Sammen finder de et ståsted i lokalsamfundet, langsomt gives der perspektiv på fortid og fremtid, en afslutning til Marvellous og en fremtid til Drake.

Det er som om forfatterens intentioner om at beskrive livet på kanten ikke understøttes af sproget, der forsøger at være sanseligt, men i stedet bliver langsommeligt. Hvordan skal man for eksempel forstå følgende sætning?

Og han kunne ikke sige noget, for han havde hjertet oppe i munden.

Nogle steder fungerer sproget udmærket, og som en amerikansk anmelder på Amazon skriver:

Maybe people who rave on about Style and Lyrical Text and all that jazz will love it.

Sproget er tilstræbt poetisk. Det gør det tungt at komme igennem romanen, selvom det i visse passager er særligt velegnet til højtlæsning.

Sarah Winman

Et år med underfulde møder

Oversat af Ingeborg Christensen

309 sider

Turbine

Udgivet: 02.03.2017

Birte Strandby