Tyran er første bind i tegneserietrilogien Åndevandrer. Serien er inspireret af nordisk mytologi. Loke er en gennemgående figur, og serien handler om grådighed, længsel og søgen efter magt og mening. 

Inde bag et hegn findes Lederen og hans slaver, Jægeren, Seeren og Hattemageren. En ung mand kravler genne et hul i hegnet og bliver selv til Kræmmeren. Alle har masker på, og bortset fra Kræmmeren ved vi ikke, hvem eller hvad de andre er.

Lederen, eller Tyrannen som Kræmmeren kalder ham, bestemmer hvad de skal lege, og ikke mindst hvem der skal vinde i kappestrid, nemlig ham selv. Hvis det ser ud til at knibe, holder Lederen sig ikke tilbage fra at snyde.

Kræmmeren der jo er ny, prøver at kritisere Lederen, men det slipper han ikke godt fra. Dog lykkes det senere at finde et hul i Lederens forsvar, da Kræmmeren kan præsentere de andre for chokolade og frugt, som han har med fra verden uden for hegnet. En verden der ikke eksisterer ifølge Lederen. Og så er det tid at smide maskerne!

Illustrationerne viser indhegningen som noget, der ligner en byggelegeplads med græs og høje konstruktioner af træ. Først da det afsløres, at der er en verden uden for hegnet, kan man se byens huse. Karakterne er i kostumer der kunne referere til middelalderen. Lederen ligner et fugleskræmsel, mens Jægeren har et hestehoved. Billederne røber en sart underliggende uhygge, dystopi eller magi. 

Det er en fin fortælling med uhygge og uforklarligheder i flere dimensioner. Vi får ikke svar på alle spørgsmål, såsom ‘hvem er karaktererne?’ og ‘hvorfor er de her?, og det er måske nok en del af tegneseriens virkelige gru.

Åndevandrer 1

Tyran

Jam Aden

56 sider

Cobolt

Udgivet: 2022

Birte Strandby