I årtier har mennesket jagtet evig ungdom. Alle vil leve længe, men ingen vil blive gamle. I ”7 veje til et langt liv” guider kostvejleder Anette Harbech Olesen på realistisk vis læseren til et sundt og langt liv. Bogen præsenteres som en lettilgængelig ”lev længe-manual”. Den bugner da også med konkrete redskaber til, hvordan du bedst muligt forhaler din aldring. Det er forfatterens bog nummer 40. 

Det er ikke kvantitet alene, som et liv målt i antal af år, der er i fokus her. Det er i mindst lige så høj grad ønsket om et liv med kvalitet – fri for sygdom, hvor vi er selvkørende og i trivsel, som Anette Harbech Olesen fokuserer på. 

”7 veje til et langt liv” bygger på videnskabelige såvel som erfaringsbaserede kilder. Indledningsvis præsenteres læseren for epigenetikken. Det er den del af vores genetik, som vi rent faktisk har mulighed for at påvirke, idet epigenomet er dynamisk. Vi kan således præge vores helbred gennem forskellige ydre påvirkninger – de syv livsveje, som Anette Harbech Olesen stiller skarpt på. 

Bogens forord er forfattet af professor, dr.med. og forskningsleder ved Novo Nordisk Fondens Metabolismecenter på Københavns Universitet Oluf Borbye Pedersen. De to har tidligere samarbejdet. Oluf Borbye Pedersen passerede selv den formelle pensionsalder for mere end ti år siden. Han forsker i tarmbakterier til daglig og har en enorm viden på området.  

”7 veje til et langt liv” består af to hoveddele. Første del er teoretisk og anden del er en opskriftsdel med 54 dejlige opskrifter.

I den teoretiske del forklares forskningen i alderdom og sundhed, så lægfolk kan forstå det. Forfatteren introducerer os for verdens såkaldte Blue zones. Her lever mennesker allerlængst! To af disse befinder sig i Middelhavet. Derfor har Anette Harbech Olesen valgt at zoome ind på Middelhavskost og -levevis. 

Bogen opererer med syv såkaldte alderdomsknapper, som Anette Harbech Olesen har identificeret og erfaret. Det drejer sig om sund mad, bevægelse, energifabrikker, relationer, faste, søvn og stress. Her er tale om livsstilsfaktorer, du selv kan påvirke. Desuden nævnes kort, at rygning og alkohol også påvirker livslængden. Det forekommer at være lidt inkonsistent, at disse to ”knapper” ikke er talt med og ikke belyses videre. Hvorfor ikke formulere det som ni knapper? Skyldes det at Blue Zones selv bygger på ni principper, der er meget lig disse, hvorfor forfatteren ønsker at undgå sammenligning og forvirring?

Undervejs i teorien forklares blodsukkerets påvirkning på trivsel og inflammation. Der gives råd om at leve antiinflammatorisk. Oluf Borbye Pedersen byder ind med faglig viden og med opskriften på den legendariske ”Professorens grønne energigrød”. Det er en gave til tarmmikrober.

Anette Harbech Olesen dykker b.la. dybere ned i betydningen af bevægelse, søvn, åndedræt, faste og mental trivsel. Det hele er krydret med en lang række interessante personcases fra hendes besøg i Blue zones områder. Her møder vi energiske ældre mennesker, der lever et forbilledligt sundt og positivt liv. Læseren kan i flere tilfælde supplere fortællingen med at se en lille film via en URL-kode, der let scannes. Smart! 

Ligeledes er der gode cases. Vi møder både fagpersoner og menigmand, der på eksemplarisk vis illustrerer hvad, der skal til for at opnå et langt og godt liv. Læseren møder fx Rosa på 93 år, som flere helt sikkert har set på tv. Hun er verdensmester i flere sportsdiscipliner for sin aldersgruppe og også frivillig i flere sammenhænge. 

Anette Harbech Olesen har interviewet kardiolog Urban Alehagen, der anbefaler tilskud af Selen og Q10. 

Endnu mere konkret giver forfatteren sit bud på hvilke tilskud af vitaminer og mineraler, der generelt vil være ideelle at tage. 

Jeg er nysgerrig på, hvorfor forurening ikke indgår som et element. Det er kun nævnt i forhold til demens. Det kan skyldes, at det er svært at ændre uanset om det er luftforurening eller støjforurening. 

Trods det at stoffet er videnskabeligt funderet, er det hele formidlet forståeligt. Forfatteren er i øjenhøjde med sin læser. Hun henvender sig til os med et ”du” og tager afsæt i sig selv med et ”jeg”. Det forkorter afstanden og gør det hele mere nærværende. Forfatteren forklarer tingene – også det lidt mere komplekse af slagsen – så alle kan være med! Jeg savner imidlertid at se pointerne blive fremhævet på nogle grafiske oversigter. Der er så utrolig mange råd undervejs, at det kan være svært at bevare det store overblik.  Grafisk materiale ville givetvis være en stor hjælp for mange læsere. 

Bogens anden del består af opskrifter. De er mestendels baseret på middelhavskøkkenet med masser af grøntsager, krydderurter og gode ting til tarmen (fx fermenteret produkter som miso). Forfatteren anbefaler uraffinerede produkter og korn uden gluten. Opskrifterne kan i vid udstrækning laves gluten,- mælke og æggefrit. Der er sørget for et enkelt forslag til æggeerstatning. Forfatteren anbefaler en metode med opkog af hørfrø der efterfølgende sigtes. Resultatet er perfekt, men det er tidskrævende og giver spild. Ved at pulverisere og hælde vand direkte på, går det betydeligt nemmere. Den anden metode kan man nøjes med dér, hvor klar farve er et krav. Loppefrøskaller (HUSK) og kikærtemel er også glimrende som æggeerstatning. Det kunne med fordel nævnes. 

Bogen rummer 54 forslag til alt fra morgenmad, frokost, aftensmad samt hygge & dessert. Opskrifterne er uhyre indbydende præsenteret med fotos af Sara Galbiati samt en kort introduktion i ord. 

Ingredienserne er overskueligt oplistet, så delementer står hver for sig. Selve fremgangsmåden er præcist og pædagogisk formidlet. Oftest er der forslag til tilbehør. 

Opskrifterne er lækre og meget appetitvækkende. Eneste lille anke er, at brugen af artiskokker, friske figner og andre specialvarer måske kan virke dyr, klimaskæv og lidt for besværlige at købe. 

En bog, der fokuserer på at påvirke aldringsprocessen gennem kost og livsstil i øvrigt, bør ideelt set være så jordnær som mulig.  

Maden bliver – opskriftsantallet taget i betragtning – nok en anelse for fin og festlig. I en virkelighed med travlhed, stress og i øvrigt også mange små singlehusholdninger, er der behov for lettilgængelige opskrifter. 

Et par kendte kokke har desuden bidraget med deres bud på lækre lev-længe opskrifter. 

Bagerst i bogen findes referencer. Mærkværdigt nok er et stikordsregister desværre ikke prioriteret. Læseren må orientere sig via indholdsfortegnelsen. 

Med “7 veje til et langt liv” sættes der fokus på de muligheder, du har for at spille dine kort klogt.

Bogen understreger, at det aldrig er for sent at gå i gang. Anette Harbech Olesen har som vanligt forfattet en gennemarbejdet, dedikeret og velformidlet bog. Hun inddrager en perlerække af fascinerende cases, der tjener til stor inspiration og læring. I bogens opskriftsdel kan du få gode forslag til dagens mad. 

“7 veje til et langt liv” er herlig og håbefuld læsning om et godt og glædesrigt liv, hvor du selv skruer på aldersknapperne. Du kan få en vis indflydelse på din egen aldringsproces. Så er du klar til at gribe bolden?! 

Lyst til mere inspiration? 

Anette Harbech Olesens blog.

Anette Harbech Olesen nævner på sin blog til en ny dokumentar på Netflix –  Lev til du bliver 100: De blå zoners hemmeligheder”.

I 2015 viste DR.dk en dokumentarserie om Blue zones med Sisse Fisker. Hun besøger de fem steder i verden, hvor folk lever længst. Serien kan varmt anbefales. Dokumentaren ligger gratis tilgængelig på DR’s hjemmeside og app.

POV. International artikel om Blue zones.

Epigenetik – forklaret af Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet:

7 veje til et langt liv 

Forfatter: Anette Harbech Olesen

Forlag: Politiken 

288 sider, indbundet og illustreret

Udgivelsesdato: Den 28. september 2023 

Anmelder: Nønne Lønne Votborg