Overbevisende og vellykket roman om at leve med svær hjerneskade

Sarah og Bob er skrækeksemplet på et moderne ægtepar – eller idealeksemplet afhængigt af, hvilke guder man dyrker. De har tre børn og en fantastisk næsten fuldtids-babysitter. De arbejder begge 70-80 timer om ugen og hugger om, hvem der slipper for at køre børnene i skole om fredagen. Sarah elsker sit udfordrende og prestigeramte job. Hun elsker også sine børn, men har virkeligt vanskeligheder med at nå frem til sønnens sidste baseballkamp, og når hun afleverer de to store i skolen, efterlader hun babyen i bilen og motoren kørende.

Livet kører på de høje nagler. En dag kommer Sarah til skade i en bilulykke og vågner på hospitalet med unilateral neglekt. Det betyder, at hjernen ignorerer information fra for eksempel venstre side af verden – et ikke ualmindeligt neurologisk fænomen ifølge forfatteren, der har en ph. d. i neurovidenskab.

For Sarah betyder det en helt ny måde at leve på med langsom genoptræning af evnen til at gå, til at bruge venstre hånd og til at læse – uden garanti for nogensinde at få sit gamle liv tilbage. Det er hårdt og samtidigt viser det sig, at den syvårige søn har indlæringsvanskeligheder. Problemerne synes uoverskuelige, men bliver en landevinding for familielivet.

Romanen er skrevet med stor indføling både i Sarah, i hendes fysik og i genoptræningen. Uagtet omdrejningspunktet er hjerneskade, handicap og genoptræning, er bogen underholdende, til tider humoristisk – blandt andet Sarahs egen fremstilling af de første oplevelser uden udsyn til venstre, og de fleste vil kunne nikke genkendende til den fortravlede børnefamilie.

Et helt nyt liv

Lisa Genova

Oversat af Marie Kopp
324 sider
Cicero
Udgivet: 08.09.2011

Birte Strandby