En del af serien 50 højdepunkter og fagområdet Litteratur

Jakob Ladegaard, Dan Ringgaard og Mads Rosendahl Thomsen har redigeret den store pragtbog ”50 værker” med undertitlen ”Højdepunkter i verdenslitteraturen”.

Det sker med jævne mellemrum, at litteraturkyndige mennesker sætter sig ned og samler de litterære klassikere man ”skal” læse. Hvem husker fx ikke debatten om en kanon til danskfaget, der afstedkom en liste med 14 forfattere, som alle bør kende?!

Aarhus Universitetsforlag har med stor professionalisme udgivet serien ”50 Højdepunkter”, hvori de netop sætter spot på det kulturbærende og det, der fælles. Det er gennembearbejdede fagbøger, der er rigt illustrerede og hvor der er tjek på al form for formalia. Her beretter fagpersoner med engagement og stor kunnen.

I ”50 værker” er det verdenslitteraturen, der er omdrejningspunktet. Modsat de fleste kanonværker om verdenslitteratur begrænser den sig ikke til at se litteratur i snæver – skønlitterær – forstand. Bidragsyderne til bogen er mange. Her er en overvægt af medarbejdere fra Aarhus og Københavns Universitet, der hver især er eksperter i litteratur. Fælles er, at de formidler med en imponerende faglighed og entusiasme.

De 50 udvalgte værker placerer sig tidsmæssigt fra det babylonske epos Gilgamesh ca. 1200 f.v.t. og til aktuelle forfattere som Salman Rushdie og Karl Ove Knausgård mfl. Vi finder alt fra skuespil (fx Strindberg), digte (Edith Södergran og vores egen Inger Christensen), børnelitteratur (Astrid Lindgren), eventyr (H.C. Andersen), noveller (Heinrich von Kleist) og fantasy (J. K. Rowling) til krimi (Sir Arthur Conan Doyle). Hermed understreger redaktørerne diversiteten i litteraturen. 

Valget af forfattere og værker ligger direkte i tråd med efterordet, hvor de deler deres refleksioner om litterær kvalitet og dét, der gør et værk til en klassiker. Her taler de om to forskellige kvalitetsbegreber. Det ene opfatter litterær kvalitet som subjektivt, mens den anden anser den litterære klassiker som et værk, ”der har sat dybe spor i litteraturhistorien”. Her bliver vi præsenteret for sidstnævnte – men med ønske om, at vi må tage litteraturen til os og personligt komme til at opleve den som værende betydningsfuld.

Redaktørerne udtrykker i deres forord ønske om, at værket må give læseren lyst til læse mere. Jeg kan ikke tro, at der er én eneste der vil lukke bogen uden at føle sig inspireret og ansporet til at gå på opdagelse i verdenslitteraturen. Undervejs i gennemgangen af de 50 udvalgte værker, inddrages og omtales utallige andre forfattere og værker, som man ligeledes får interessant information om. På denne måde lykkes ”50 værker” til al overflod! Jeg tror, man let kan gange med ti. Så mange forfattere og titler satte jeg streg under, da jeg støvsugede teksterne for input til min egen videre læsning.

50 værker

Undertitel: Højdepunkter i verdenslitteraturen

Redaktører: Jakob Ladegaard, Dan Ringgaard og Mads Rosendahl Thomsen

Forlag: Aarhus Universitetsforlag

346 sider. Hardback.

Udgivelsesdato: Oktober 2018

Anmelder: Nønne Lønne Votborg