‘3 grader celsius’ er fortsættelsen til den glimrende ‘Mali’. Familien fra Mali dukker op igen, men de to romaner kan læses uafhængigt af hinanden. De har det til fælles, at de handler om, hvordan vores verden ser ud, når klimaet går amok.

I Mali var Golfstrømmen stoppet og det nordlige Europa blev til en ubeboelig isørken der sendte mennesker mod syd, hvor de blev mødt af en uforsonlig fransk flygtningepolitik.

I 3 grader celsius følger vi to hovedpersoner, Bintou i Centralafrika, og Muhammad i en døende by i Algeriet. 

For Bintou begynder det lykkeligt. Hun bliver gift med en mand, hun elsker, men derefter går alt galt. En oversvømmelse tager landsbyens dyr, og den islamistiske militante gruppe Ansaru massakrerer Bintous stamme og gør hende og andre af kvinderne til slaver. Ansaru har ikke respekt for kvinder, og det er Bintous held, at hun kommer til at leve sammen med en af krigerne, selv om det betyder, at hun ikke må bevæge sig rundt på egen hånd.

Muhammads mor dør, og hans far forsvinder. Sulten hærger i byen, og Muhammad og vennen Khalil hverves af en militant organisation der tydeligvis har masser af mad. Der går ikke lang tid, før Muhammad er klar til at slås for kalifatet. Khalil er mindre overbevist, og det viser det sig at være en grund til.

Vi følger de to, Bintou og Muhammad, i hver deres land og med hver deres oplevelse af sult, magt og afmagt. Som ‘Mali’ er ‘3 grader celsius’ virkeligt skræmmende læsning. Både fordi vi er i 2040 – hvor klimakatastroferne er indtruffet, og fordi sult og lurende katastrofer gør mennesker til ofre.

Velfortalt, overbevisende. Anbefalet læsning til politikere og andre meningsdannere.

3 grader celsius

Jordens klimaramte 2

Tprben Mathiassen

454 sider

Forlaget Pantanal

Udgivet: 15.09.23

Birte Strandby