Mænd har altid domineret historien, måske fordi de fleste kvinder tidligere brugte alt krudtet på at opfostre ungerne, men med dette lille værk for en ungdommelig læserskare trækker Gry Jexen nogle kvinder frem i historien.

Nogle af dem er ret velkendte. Eksempelvis den første kvindelige minister, undervisningsminister Nina Bang, Natalie Zahle og grevinde Danner. Om Inge Lehman, Lili Elbe og Natasja Saad findes der ligeledes litteratur, mens der også er mindre kendte navne som Else Marie Pade, hvis meritter falder i to meget forskellige dele, som aktiv i modstandsbevægelsen og som pioner inden for elektronisk musik, og Bodil Begtrup, ambassadør og menneskerettighedsforkæmper.

Kvinderne er hentet fra de seneste 200 år, og de fem perioder er indledt med en kort oversigt over væsentlige begivenheder i perioden såsom krige, grundloven, den første McDonald i Danmark.

Det er markante kvinder, der har gjort en særlig indsats, i flere tilfælde handler det om at kæmpe for kvinderettigheder, gå foran i adgangen til uddannelse for kvinder, og det kan også handler om særlige præstationer. Eksempelvis er svømmeren Ragnhild Hveger med i det gode selskab, men ikke de samtidige svømmere Jenny Kammersgaard og Lille Henrivende Inge.

Illustrationerne er hyppige, farverige og fremstiller fint den relevante tidsperiode. Enkelte steder er billedmaterialet udviklet med en lille tegneserie. Teksten er letlæst og beretter dels om personlige træk og dels om det der har gjort den omtalte kvinde til noget særligt.

Generelt er det at skrive en bog der handler om 25 historiske kvinder en sjov understregning af, at kvinders optræden i historien er mindre almindelig end mandens. Kunne man forestille sig en bog om 25 mænd i historien uden at specificere, at det handlede om politikere, fysikere eller menneskerettighedsforkæmpere? 

Fremover vil kvinder sandsynligvis ikke have behov for særlig fremhævelse, blot fordi de er kvinder. Men det er godt at vide, hvem vi skal takke for de hidtidige fremskridt.

25 kvinder der formede fortiden

Fra 2000’erne tilbage til 1840’erne

Kend din historie

Gry Jexen

Illustreret af Sofie Kampmark

142 sider

Gyldendal

Udgivet: 2022

Birte Strandby