Læge Jerk W. Langer og ernæringsterapeut Louise Bruun udgiver her en bog mere, denne gang om antiinflammatorisk kost. De lover en stor forvandling, hvis man dag for dag følger bogens anvisninger og opskrifter, fordi bogens opskrifter er baseret på råvarer, der har en antiinflammatorisk virkning.

Inflammation, som her kaldes ”små betændelsestilstande der efterlades i kroppen”, er direkte farlig fortælles der på omslaget, og kan medvirke til tidlig ældning, oppustet mave, ustabilt blodsukker, forhøjet kolesterol og diabetes 2. Hvorimod hvis du går ind i en mere antiinflammatorisk livsstil, så kan du forebygge sygdomme, præstere bedre og komme til at se yngre ud. ”Du vil ganske enkelt blive glad både indvendig og udvendig”, står der minsandten.

Det er jo nogle argumenter der vil noget, og der er mere til. Der loves også at kuren slipper smerter, allergi, mavebesvær, hormonproblemer og at den ’stopper inflammationen før den gør skade’. Der er i bogens første sjettedel beskrevet rent ernæringsfagligt, hvad der menes med det. Heldigvis kan man sige, fordi rent etisk kan det virke som om der loves rigeligt med guld og grønne skove, plus trues med bål og brand.

Den objektive forklaring og beskrivelse af hvilke former for inflammation der overhovedet tales om, hvad inflammation egentlig er, og hvilke belæg der er for disse påstande er i og for sig informativ i bogens start. Alligevel sidder man med en lidt dårlig smag i munden over den måde bogen/kuren ’sælges’ på, fordi der på en måde spilles højt på folks længsler og frygt.

Det er umuligt for menigmand at tage stilling til det rent faglige indhold i hvor stort et problem kronisk inflammation egentlig er for helbredet og der er vel ikke nogen grund til at stresse folk med skræmmekampagner. Skal folk nu gå rundt og være bange for inflammation; rigtig mange mennesker ville jo være døde, havde det ikke været for nyttige inflammatoriske processer i deres krop. Hvis ikke blot antiinflammation skal være et nyt buzzword i tarm-trenden at sætte på god sund kost, ville det være lettere at tage budskaberne alvorligt, hvis de var mere afbalancerede.

Når det så er sagt, så vil jeg gerne melde mig som stor fan af maden. Opskrifterne er simpelthen bare meget lækre og helt sikkert sunde, man kan mærke på sin krop, at den takker. Så man går ikke galt i byen med kuren. Rigtig mange af opskrifterne er dog ’gammel vin på nye flasker’ og minder så meget om Louise Bruuns tidligere bøger, at det virker som decideret genbrug. Men det gør jo ikke så meget, når man er vild med maden. Og der kan også være en fordel ved kende stilen, for der er gang på gang fejl/udeladelser i opskrifterne, hvor man må gætte sig frem.

Men alt i alt en dejligt inspirerende bog.

Louise Bruun & Jerk W. Langer

21 helbredende dage på antiinflammatorisk kost

Spis dig til bedre fordøjelse, stabilt blodsukker og mere energi

200 sider

Politikens Forlag 2016

Gitte Sander