Kogebøger 2009

Seks bøger om mad, sundhed og kogekunst

Kernesund Økomad

Forfattere: Nika-Bernadette Mauritson, Inger Liin Knudsen
& Kirsten Bjerge

Politikens forlag 2009

Lev uden gluten, sukker og mælk. Denne bog er den 4. Bog i Kernesund-rækken.

Budskabet er at du skal få et sundere liv, få mere overskud, fodre dine børn sundere, holde dit blodsukker og humøret stabilt samt mindske diverse skavanker og dæmpe adfærdsforstyrrelser ved at følge forfatternes bud på hvordan man bliver kernesund.
Opskrifterne er nemme at forstå og nemme at udføre. Men nogle af ingredienserne skal du lede lidt grundigere efter, og du skal også i specialforretningerne for at købe ind til nogle af retterne. Der er lavet en liste over hvad de bruger af krydderier m.m. Du kan skrive en sms og derefter modtage en liste over det du skal købe ind til den bestemte ret. Se, det er en smart service!
Bogen indeholder også gode råd om hvordan du kan få de sunde mineraler og vitaminer som mælk og sukker ellers indeholder – men i form af nødder og tørret frugt.
Øko hele vejen, men det er ikke billige indkøb, og mange af ingredienserne er dyre i den økologiske afdeling. Så det er en livsstil du bevæger dig ud i ved at følge denne bog.

Mad til folket

Forfatter: Nikolaj Kirk
Politikens Forlag 2009

“Glade og varme opskrifter til helt almindelige familier, som ønsker liv i deres køkken i hverdagen” siger Nikolaj Kirk om sin kogebog.

Det er enkle og letforståelige opskrifter med ingredienser vi alle kan finde i supermarkedet.

Der er nogle gode billeder af den ret der beskrives, og fremgangsmåden er let og klar.

Kirks mission er at skabe lækker mad som er simpel, og lige til at gå til. Han skærer helt ind til benet med et ønske om, at vi forstår vigtigheden i at lave god, ordentlig og varieret mad helt fra bunden af, og at denne proces er fyldt med den gode energi og skabt til hygge. Hverdagsmad, også for de travle moderne mennesker.

Nikolaj Kirk opfordrer os til at gå mere i køkkenet, at vi tager både børn og voksne med derud og skaber noget der er godt for krop og sjæl!
I bogen er der en masse af Nikolajs egne erfaringer og små historier fra de utallige mange madrejser han har været på. Til sidst i bogen har han laget en såkaldt “førstehjælpskasse” ind med hjælp til forståelse af de forskellige ingredienser. Hvad de består af, hvor de kommer fra, og hvorfor er de gode for os.

Grøn & Skøn – på 8 uger

Forfatter: Sophie Uliano
Forlaget Olivia 2009

Sophie Uliano er øko-guru, bor i Hollywood og har skrevet denne bog som en hjælpende hånd til kvinder der ønsker at ændre deres hverdag, men ikke ønsker at gå på kompromis med deres mere glamourøse sider.

Uliano stiller gerne spørgsmål til læseren: Hvordan du kan ændre din hverdag? Hvad vil det sige at være grøn? Bogen er et skønt opslagsværk til at få et mere bæredygtig og grønnere livsstil. Gode tips og råd om skønhed, hjemmet, fitness, shopping, rejser, haven, hvordan du kan spare penge, yoga øvelser, opskrifter, To Do lister, små finurlige quizzer….

Det er en bog der starter lige der, hvor du selv ønsker, den skal starte! Det er ikke

nødvendigt at følge den slavisk fra start til slut. Bogen har 8 kapitler, og hun skriver, at hvis der er et kapitel der fanger læserens øje, så kan du bare starte der! Grøn & Skøn på 8 uger er skrevet i et energisk sprog, og den er en fornøjelse at læse.

Sukkersheriffen – Få styr på dine sukkervaner

Forfattere: Vibeke Lund & Lene Outzen Foghsgaard
Politikens Forlag 2009
Bliv din egen Sukkersherif! Fakta er,at 6 ud af 10 børn får får for meget sukker! Sukkeret stjæler den sunde mads plads. Hvad skal forældre gøre, for at få deres børn til at spise sund mad?

Bogen tager udgangspunkt i Sundhedsstyrelsens anbefalinger, og er fyldt med sund viden.

Her er beskrivelser af typiske sukkerudfordringer med børn i 0-13 år, og det er inddelt i 3 års perioder. Sukker er dog tilladt, men i små kontrollerede mængder. Nul is, slik, sodavand fra mandag til fredag, men i weekenden må sukkeret gerne komme ind. Dog stadig i en kontrolleret form! Der er humoristiske indslag, fakta om sukker, praktiske tips, billeder, opskrifter på lækre mellemmåltider, hvordan børnefødselsdagen også kan se ud, og hvordan vi får alt det sunde grønne ind som lækkert tilbehør.

Tegneren Nikoline Werdelin har lavet nogle tegninger og striber, som sætter de almindelige dagligdags situationer i perspektiv.

Vibeke Lund er sundhedscoach og kostvejleder med udgangspunkt i en uddannelse som Proffesionsbachelor i ernæring og sundhed med speciale i humanernæring.

Lene Outzen Foghsgaard er journalist og har skrevet flere artikler om børn og sukker.

Spis dig gravid

Forfattere: Bjarne Stigsby & Charlotte Hartvig
Gads forlag 2009
En af de hyppigste årsager til barnløshed er ganske enkelt kosten. 5000 kvinder årligt bliver behandlet for ufrivillig barnløshed, og antallet stiger.

Bogens forfattere vil gerne gøre dig opmærksom på at en kostomlægning kan forøge dine chancer for graviditet. Din kost og kønshormoner hænger sammen. Og når der er styr på din kost, så forøger du dine chancer for at blive gravid.

Mange kvinders Insulintal er for højt. Spis kost der mindsker behovet for Insulin.

Fertilitetskost bliver også kaldt for KISS – Klinisk Insulin Sænkende kost. Og dette kan gøres med den rigtige sammensætning af motion og kost.
Bogen har også fortællinger fra kvinder der efter omlægning af deres kost- og livsvaner er blevet gravide. Bogen har et varieret indehold af lækre opskrifter, kostplaner og gode råd, og den understreger vigtigheden af at du indtager den rigtige mad, noger der er lige så essentielt som selve akten på helt rigtige tidspunkt.

Mere køkkenrevolution fra Umahro

Forfatter: Oscar Umahro Cadogan
Forlag: Pretty Ink 2009
100 opskrifter på lækker sund mad, der ikke kræver at du er gourmetkok for at udføre madkunsten. Ingredienserne er til at få fat på i dit supermarked, på øko-hylden, eller et lille smut i helsekosten.

Umahro laver sund mad, og hans grundprincipper er; ingen sukker, ingen tomme kulhydrater, ingen kompromiser hvad kvalitet og sundhed angår, optimal udnyttelse af tiden i køkkenet, så der er mere tid til dig selv og din familie. Det er en kogebog med masser af farvestrålende mad, der får tænderne til at løbe i vand, og jeg vil påstå at ALLE kan lave Umahros mad. Han beder os om, at tænke over hvad vi putter i munden. Og den gode mad vi giver kroppen, får vi tilbage mange gange i form af en ny energi! Hvorfor nøjes med O.K. Mad, når du kan lave det bedste? Umahros mad opfordrer dig til at tænke udover det sædvanlige, men med ingredienser du kender. Genopdag glæden ved at lave sund mad med ny energi!

Skrevet af Heidi Svarte Fristrup